20 јуни, 2024
ПочетнаАВТОБИЗСопствениците на теренци се најлојални на типот на возилото

Сопствениците на теренци се најлојални на типот на возилото

Купувачите на „SUV“ имаат тенденција да бидат најлојални на каросеријата на возилото што го користат.

Ова го покажува студијата на „S&P Global Mobility“, во која се наведува дека 73% од сопствениците на вакви возила би ги замениле само со друг теренец кога ќе дојде време да купат нов автомобил.

Истражувањето опфаќа 11 последователни квартали во кои резултатот е секогаш над 70%. Во исто време, излегува дека возачите на седани и пикап камиони не се толку лојални на класата на автомобили што ја возеле досега. Кога ќе дојде време за промена на автомобилот, само 35,6% од сопствениците на седан повторно се свртуваат кон таков модел. За пик-ап, резултатот е малку повисок – 48,8%

Во исто време, излегува дека ако сопствениците на теренци се лојални на каросеријата на својот автомобил, тие многу често се свртуваат кон нов сегмент. Ова се однесува на половина од случаите во кои сопствениците на модел од дадена класа „SUV“ го менуваат за поголем или помал, како и за полуксузен модел.

Заклучокот на аналитичарите на „S&P“ е дека веќе не е доволно брендовите да имаат еден или два „SUV“ модели во својата гама. Тие треба да имаат разновидност од овие возила во различни големини и цени за да се осигураат дека можат да ја задржат лојалноста на клиентите кога ќе дојде време тие сопственици да го заменат своето возило со ново.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП