26 февруари, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАНа човекот би му требале најмалку 200 години за да ја прочита...

На човекот би му требале најмалку 200 години за да ја прочита и анализира количината на податоци што моделите на GPT AI ги обработуваат секој ден

Иако вештачката интелигенција (AI) како дел од компјутерската наука постои со децении, напредокот во оваа сфера на истражување во последната година најавува нова иднина за компјутерите, софтверот и целиот глобален интернет.

И иако последната верзија на напредниот чат-бот GPT-3 (разговор со вештачка интелигенција, AI Chat) беше претставена само пред неколку месеци, во декември минатата година, неговата огромна популарност меѓу корисниците веќе донесе нова верзија, т.н. GPT-4.

GPT-3 е софтверски модел на вештачка интелигенција наречен генеративен јазичен модел кој пребарува на интернет и со помош на неговите алгоритми може да го анализира контекстот, јазичните форми и самите зборови и изрази. Иако овој метод на машинско или компјутерско учење сè уште не ја симулира работата на човечкиот мозок, невроните и различните хемиско-физиолошки процеси кои ги доживуваме како свои „мисли“ и „сеќавања“, GPT моделите на вештачки интелигенцијата може да „запомни“ милиони фрази, изрази и термини и да ги комбинира во значајни текстови за само неколку секунди. Научниците проценуваат дека на човекот ќе му требаат најмалку 200 години за да ги прочита и анализира количеството податоци што моделите GPT AI ги обработуваат секој ден. Исто така, со оглед на тоа што интернетот и неговата содржина не се „статични“, бидејќи секој ден на интернет се прикачуваат милиони нови текстови, фотографии и видеа, самите GPT модели секојдневно се се подобри, анализирајќи се повеќе податоци.

Милионите термини што ги анализираат GPT-3 (и сега GPT-4) значат дека тие се „виртуелни експерти“ за т.н. линеарно учење, кое ги вклучува сите текстови во кои се врши одредено набројување, објаснување или повикување на други извори. Така, GPT-3 може да предложи рецепт за готвење оброк, совет како да поправите компјутер или автомобил, па дури и да даде правен совет. GPT-3 користи дури 175 милијарди параметри и „софтверски ознаки“ за различни професионални или секојдневни термини и може да разговара со корисниците на повеќе од 80 јазици. Меѓутоа, бидејќи повеќето содржини на интернет се на англиски јазик, тоа исто така значи дека GPT-3 најдобро ќе одговори на англиски јазик.

Пред неколку месеци поддршката за балканските јазици беше скромна, но сега, пред се поради големиот број корисници од овие области, GPT-3 може конкретно да ги дефинира српскиот, хрватскиот, македонскиот и другите јазици од регионот. GPT-3 има повеќе од 100 милиони корисници ширум светот, со меѓу 55 и 57 милиони луѓе кои го користат секојдневно. Отворената вештачка интелигенција, непрофитната организација зад овој модел на вештачка интелигенција, беше принудена од огромниот број корисници да остави некои од функциите за платената (напредна) верзија наречена „ChatGPT Plus“.

Многу корисници на Интернет се прашуваат „за што може да се користи Chat GPT“. Одговорот е – практично сè. Покрај веќе споменатите совети и кулинарски рецепти, Chat GPT може да пишува оригинални текстови, приказни, па дури и поезија, може да дава различни историски информации, па дури и да пишува компјутерски програми (софтверски код). Така познатиот продуцент Клаудио Пасаванти го создаде првиот „AI синтисајзер“, софтвер кој произведува сосема нови звуци, користејќи ChatGPT.

Употребата на GPT исто така не е ограничена само на светот на интернетот или кодирањето. Во некои експерименти, ChatGPT успешно одговори на сите прашања за полагање на стандардниот правосуден испит во Соединетите Американски Држави.

Истражувачите од Универзитетот во Илиноис, кои стојат зад овој експеримент, наведуваат дека Chat GPT дава правилен и добар правен совет во повеќе од 80 проценти од случаите и дека, гледајќи „збор по збор“, подобар е од повеќето вистински адвокати. Причината е едноставна: моделот на јазикот GPT „прочитал“ и анализирал десетици илјади случаи и пресуди, нешто што на човековиот адвокат би му требало години да го направи.

ChatGPT веќе најде примена во медицината. Иако вештачката интелигенција сè уште не може да ги разбере дијагнозите и да ја предвиди здравствената состојба на пациентот, врз основа на стотици илјади јавно достапни медицински трудови и огромен број фармацевтски анализи, може да препорача терапија или лекови во рамките на терапијата. Тој, исто така, може да му ги понуди на лекарот на едно место сите референци поврзани со една од дијагнозите, за што (слично на правната пракса) исто така би барало повеќемесечно истражување и анализа на веќе постоечки медицински случаи. Истражувачите веќе користат GPT AI за да ги анализираат клиничките испитувања на нови лекови и да генерираат автоматизирани извештаи, оставајќи им на лекарите повеќе време да работат со пациентите.

Фондацијата Отворена вештачка интелигенција наведува дека GPT-4 е најмалку 30 проценти побрз од GPT-3 и дека содржи нов систем за „корекција на грешки“ во рамките на нејзиниот јазичен модел (шифра за исправка на грешки, ECC). Новата верзија на вештачката интелигенција „разбира“ јазична синтакса долга до 4.096 знаци (наречени „токени“), во споредба со 2.048 „токени“ во GPT-3, што претставува речиси двојно повеќе можности. Големата вест е дека GPT-4 сега го разбира контекстот и значењата во сликите – GPT-3 користел само текст како влез.

Отворената вештачка интелигенција, исто така, наведува дека GPT-4 може да го положи стандардизираниот тест за општи информации во САД (SAT, кој најчесто се користи за прием на факултет) со просечна стапка на успех од 94 проценти и да го положи веќе споменатиот стандарден правосуден испит со просечна стапка на успех од 90 проценти.

Сем Алтман, извршен директор на Фондацијата Open AI, го нарече GPT-4 „најспособниот модел на вештачка интелигенција досега“, но тој исто така призна дека „сè уште има некои ограничувања и грешки, и дека дури и корисниците ги гледаат по долго време на употреба“.

Исто така, „четворката“, како и GPT-3, ќе може да генерира само текстуални одговори, иако ќе може да анализира фотографии. Американските конгресмени Дон Бејер и Тед Лиу побараа усвојување на специјална легислатива во САД што ќе ја ограничи употребата на такви модели на вештачка интелигенција.

Многу критичари на ChatGPT наведуваат дека овој вид на вештачка интелигенција ја отвора вратата за масовен плагијат, бидејќи генерира одговори врз основа на веќе постоечки текстови, написи, книги и трудови. А и Европската Унија бара регулирање на оваа област. Во 2021 година, Европската комисија усвои рамковен сет на прописи наречени „Закон за вештачка интелигенција“, кои вклучуваат онлајн софтвер за вештачка интелигенција, како и разни други апликации на вештачката интелигенција, како што е препознавање на лица во безбедносните системи или во автомобилите. Оваа година, овие регулативи треба да станат официјално продолжување на веќе постоечкиот сет на мерки GDPR, поврзани со приватноста на Интернет и користењето на приватните податоци на корисниците во дигитална форма.

Иако GPT моделите сè уште „немаат сопствена свест“ и не се „онлајн мозоци“, во следните неколку години се очекува да се користат целосно нови модели на вештачка интелигенција, кои нема да се засноваат на учење јазик и линеарна обработка на веќе постоечките податоци.

Google полага големи надежи за својот Bard AI, систем кој учи „во живо“ од тековните интернет пребарувања. Бидејќи Google е најголемиот пребарувач на интернет, Bard AI може да внесува и анализира информации за тековните настани, што ChatGPT (сеуште) не може.

Character AI е нов модел на вештачка интелигенција, базиран на „невронски мрежи“ (софтверска симулација на човечкиот мозок), кој поддржува неколку „личности“ и одговара „за и против“, со што му дава на корисникот повеќе опции за неговото барање.

И Кина се повеќе инвестира во развој на вештачка интелигенција, бидејќи оваа земја има најголем број корисници на Интернет и најголем број корисници на паметни телефони во светот. Така, кинескиот технолошки гигант Baidu неодамна ја претстави својата верзија на „општата вештачка интелигенција“, наречена „Ernie“. За разлика од ChatGPT и другите модели на вештачка интелигенција на американските компании, Ernie AI е специјализиран за термини и прашања поврзани со самата Кина и секојдневниот живот на луѓето таму, и нуди автоматизација на бројни владини онлајн услуги во Кина, од кои има повеќе од 4.000.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП