Одредени намирници, според советите на нутриционистите, често се комбинираат една со друга за да се извлечат максимални придобивки за нашиот организам од нив. Една од тие популарни комбинации се ѓумбирот и лукот.
Нутриционистката Ловнит Батра на својот Инстаграм профил проговори за здравствените придобивки од заедничкото консумирање ѓумбир и лук, кои се многубројни.
- Лукот и ѓумбирот имаат хранливи материи кои го штитат срцето и можат да помогнат да се намалат некои фактори на ризик од срцеви заболувања.
- Заедно, овие две намирници содржат моќни антиинфламаторни растителни соединенија кои можат да помогнат во инхибирање на проинфламаторните протеини поврзани со хронично воспаление.
- Лукот содржи моќни соединенија како што е алицин, кој убива многу паразити, габи и вируси и диалил сулфид, додека моќните антивирусни и антибактериски својства на ѓумбирот помагаат во зајакнувањето на имунитетот, вели таа.
Освен ѓумбир и лук, овој нутриционист советува и редовно консумирање ориз за подобро здравје на цревата.
Според неа, благодарение на супстанциите што ги содржи, оризот делува на внатрешната обвивка на цревата и желудникот, олеснувајќи го варењето. Таа исто така објаснува дека белиот ориз има малку влакна, благ е и лесно се вари, што го прави добра опција за луѓе со дигестивни проблеми.