недела, 26 март 2023
ПочетнаЗДРАВЈЕЕден од симптомите: Високиот крвен притисок може да предупреди на недостаток на...

Еден од симптомите: Високиот крвен притисок може да предупреди на недостаток на овој витамин

Научниците откриле дека ефектот на витаминот Д врз крвниот притисок не е директен, туку индиректен. Тоа зависи од многу фактори. Затоа е потребно да се прави крвен тест околу еднаш месечно и да се провери состојбата на овој витамин во организмот.

Се разбира, лекарите не советуваат сами да го земате овој витамин за да спречите скокови на крвниот притисок без претходно да се консултирате со лекар. Во меѓувреме, можете да ја зголемите исхраната која го содржи овој микроелемент, а овие намирници вклучуваат масна риба (лосос, туна, бакалар, сардина итн.), жолчки од јајце и некои видови месо.

Дополнително, недостатокот на витамин Д можете да го решите со престој на отворено, со пешачење во утринските часови кога има сонце. Освен со помош на суплементи, оваа хранлива материја се синтетизира во телото при активност – интензивно одење, трчање или вежбање на машини.

Научниците открија врска помеѓу високиот крвен притисок и недостатокот на еден од витамините. Излегува дека лошото време, стресот дома или на работа или лошата исхрана не се секогаш виновни за драстичниот скок на притисокот. Американските научници спроведоа студии кои потврдија дека има многу повеќе фактори кои доведуваат до хипертензија. А еден од главните е недостатокот на витамин Д.

Проучувајќи ја медицинската историја на илјадници пациенти кои веќе неколку години имале висок крвен притисок, дошле до заклучок дека овој елемент директно влијае на состојбата на крвните садови. Тоа значи дека за овие пациенти постои ризик од „најлошото“, односно од мозочен или срцев удар.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП