сабота, 25 март 2023
ПочетнаАВТОБИЗЛиста на автомобили кои трошеле најмалку гориво од 1975 година до денес

Листа на автомобили кои трошеле најмалку гориво од 1975 година до денес

Според веб-страницата Statista, кога купуваат автомобили, потрошувачите не се грижат за нивниот изглед, па дури и за безбедноста, колку за потрошувачката на гориво. Токму поради оваа причина, веб-страницата Visual Capitalist создаде листа на автомобили кои трошат најмалку гориво, за модели направени од 1975 година до денес. Списокот е создаден користејќи податоци од Извештајот за автомобилски трендови на EPA.

Секако, електричните автомобили како што се Tesla Model 3, Hyundai IONIQ Electric, BMW i3, Toyota iQ EV, Mitsubishi i-MiEV, BMW Active E и Honda FCX се на врвот на листата од 2010 година.

Пред нив, најекономичен автомобил во 2009 година беше хибридниот Toyota Prius, кој можеше да помине 19,6 километри со литар гориво. Тоа значи дека отприлика потрошил 5,1 на 100 километри. До почетокот на овој век, хибридите беа најмал потрошувач на гориво. Сепак, ги немаше многу, па во оваа листа, покрај Prius, се споменува само Honda Insight.

Постарите автомобили, кои сега ретко се користат, беа најпрофитабилни доколку се возат на плин. Најниска потрошувачка во 1990-тите и 1980-тите постигнале Honda Civic и Chevrolet Sprint.

Вкрстувајќи ги овие податоци и спецификациите на споменатите автомобили, Visual Capitalist дошол до заклучок дека најдобар начин возилата да трошат помалку е да бидат помали и полесни, со помали мотори.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП