вторник, 27 септември 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Allianz“ ги надмина очекувањата за профит и ја потврди прогнозата

„Allianz“ ги надмина очекувањата за профит и ја потврди прогнозата

По скандалот со американскиот хеџ фонд, најголемиот германски осигурител „Allianz“ верува дека се враќа на вистинскиот пат. Иако концернот на крајот објави профит од 1,7 милијарди евра за вториот квартал, што е пад од 23% во однос на претходната година, оперативниот профит се подобри за 5% на 3,5 милијарди евра во вториот квартал во споредба со 3,3 милијарди евра една година порано, објави „Allianz“.

Компанијата имаше корист од подобрените резултати од преземањето и инвестициите, додека приходите во животот и управувањето со средствата влијаеја на вкупната заработка. Додека оперативната добивка од животно и здравствено осигурување падна за околу 13%, групата заработи 21% повеќе во осигурување на имот и жртви во споредба со претходната година, благодарение и на помалите загуби во штети од катастрофи, пренесува „Bloomberg“.

На овој начин компанијата ги надмина прогнозите на аналитичарите кои во просек предвидуваа нешто под 3,3 милијарди евра. Главниот извршен директор Оливер Бете спомна „солидни финансиски резултати“. „Allianz“ е „добро позициониран да се справи со влијанието на високата инфлација и економските притисоци кои се чувствуваат особено во Европа“.

Осигурителот ја потврди својата прогноза за оперативна добивка за тековната година во опсег меѓу 12,4 и 14,4 милијарди евра. По шест месеци, постигната е половина од просечната вредност, изјави главниот финансиски директор Џулио Терзариол.

Меѓутоа, во делот на фондовите на подружниците „Pimco“ и „Allianz Global Investors“, оперативната добивка падна за речиси 7%. Како резултат на превирањата на пазарот и зголемувањето на пазарните каматни стапки, инвеститорите од фондовите повлекле 33,8 милијарди евра.

Инвеститорите повлекоа 28,7 милијарди евра (29,4 милијарди долари) од „Pimco“ во трите месеци до јуни, додавајќи ги првите одливи од почетокот на пандемијата претходно оваа година, соопшти „Allianz“. Вкупните средства на „Pimco“ од трети страни паднаа на 1,39 трилиони евра, земајќи ги предвид движењата на пазарот и валутата, наспроти 1,45 трилиони евра на крајот на март.

„Allianz“ се потпира на своите единици за управување со средства за да го диверзифицира својот бизнис надвор од осигурувањето, додека „Pimco“ се соочува со спротивставени ветрови во услови на глобална продажба на обврзници. Инвеститорите се оддалечија од инвестиции со фиксен приход оваа година, откако високата инфлација предизвика зголемување на каматните стапки, што ги направи постојните обврзници помалку привлечни. Затегнатата монетарна политика, исто така, ги зголемува стравувањата од можна рецесија, што може да им отежне на некои компании да ги сервисираат своите долгови.

Распродажбата на обврзниците не е единствениот предизвик со кој требаше да се справи извршниот директор на „Allianz“, Оливер Бете во управувањето со средства оваа година. Единица на „Allianz Global Investors“ се согласи да плати 5,8 милијарди долари откако погрешно го претстави ризикот поврзан со некои од нејзините хеџ-фондови кои пропаднаа во услови на пандемични превирања на пазарот. Во вонсудскиот договор со регулаторите, компанијата се согласи да го пренесе најголемиот дел од американскиот бизнис на „AGI“ на „Voya Financial Inc“.

На крајот на краиштата, „Allianz“, исто така, ќе преземе удар од околу 400 милиони евра од продажбата на мнозинскиот удел во нејзините операции во Русија, дел од неговото повлекување од земјата по војната во Украина, соопшти компанијата претходно.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП