Познато е дека боровинките се богати со антиоксиданси и дека се нискокалорични. Меѓутоа, за некои од нивните останати позитивни ефекти малкумина знаат.
1. Штитат од загуба на помнењето
Еден оброк боровинки неделно го забавува губењето на меморијата, поради тоа што со нивна помош се исфрлаат токсичните протеини кои се акумулираат во мозокот.
2. Природна боја
Боровинките се многу корисни за употреба како природна боја за преработената храна.
3. Тие треба да бидат „правливи“
Совршените боровинки би требало да имаат „правлив“ изглед. Односно нивната површина да изгледа како на неа да има прашина. Немојте да ги миете се додека не одлучите да ги јадете.
4. Роднини со азалеите
Боровинките се „роднини“ со цветовите, како азалеите, во чие сродство се и рибизлите.