сабота, 23 септември 2023
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАСмартфон во вашето око? Тоа веќе не е научна фантастика (ВИДЕО)

Смартфон во вашето око? Тоа веќе не е научна фантастика (ВИДЕО)

Компанијата го „оживеа“ производот директно од научната фантастика откако разви контактна леќа која функционира и како паметен телефон.

Наречен „Mojo Lance“, уредот го претвора целото видно поле во џиновски екран за корисникот.

Објективот има микро „LED“ екран чиј софтвер може да се контролира со движење на очите.

„Mojo Vision“, компанијата која го развива овој производ, вели дека направила нов прототип на своите контактни леќи со зголемена реалност. Овие паметни контактни леќи ќе го оживеат „невидливото пресметување“, смета компанијата.

Прототипот е критична пресвртница за компанијата во процесот на развој, тестирање и валидација на овој објектив и претставува иновација позиционирана на раскрсницата на паметните телефони, проширената реалност/виртуелната реалност, паметните уреди за носење и здравствените технологии.

Прототипот вклучува голем број нови хардверски карактеристики и технологии вградени директно во објективот – подобрување на неговиот екран, комуникација, следење на очите и систем за напојување.

Првичните целни клиенти се лицата со оштетен вид, бидејќи ова ќе биде медицински одобрен уред кој може да им помогне на делумно слепите луѓе подобро да ги видат работите, како што се патокази.

Од 2019-та година, „Mojo Vision“ работи со американската Администрација за храна и лекови (FDA) преку нивната програма „Breakthrough Devices“, доброволна програма дизајнирана да обезбеди безбеден и навремен пристап до медицинските уреди кои можат да помогнат во лекувањето на различни состојби и болести.

„Mojo Vision“ досега собра повеќе од 205 милиони долари од инвеститорите, така што веројатно нема да мора да чекаме долго пред да слушнеме многу повеќе за оваа технологија.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП