понеделник, 27 јуни 2022
ПочетнаАВТОБИЗНов недостиг на повидок поради електричните автомобили

Нов недостиг на повидок поради електричните автомобили

Не само што не се гледа крајот на кризите во автомобилската индустрија, туку се чини дека тие само се натрупуваат и се поврзуваат една со друга. По пандемијата, проблемите со микрочипови, а потоа и недостигот на други основни суровини за производство на возила, сега се најавува нова криза – проблеми со снабдувањето со батерии, што ќе ја погодат автомобилската индустрија во 2025 или 2026 година.

„Ако нема недостиг од батерии, тогаш ќе има значителна зависност на западниот свет од Азија. „Тоа е нешто што лесно можеме да го предвидиме“, рече шефот на Stellantis, Карлос Таварес, на конференцијата на Financial Times.

Производителите на автомобили долго време се потпираат на надворешни добавувачи на батерии, главно од Кина или Јужна Кореја. Но, сега почнуваат да ги подигнуваат производствените капацитети за батерии. Сепак, за зголемување на производствениот капацитет е потребен период од неколку години. Европските автомобилски гиганти ќе бидат зависни од добавувачи како што се LG Chem, Samsung (Јужна Кореја), Panasonic (Јапонија) и CATL (Кина).

Шефот на Stellantis предвидува и недостиг на суровини, што може да доведе до структурни предизвици. Во споредба со моторите со внатрешно согорување, електричните автомобили се вистински тешки тежини и тежат во просек 500 килограми. Рударството на суровини како калдрма носи нови геополитички ризици, пишува магазинот ХАК.

„Што е следно? Каде е чистата енергија? Каде е инфраструктурата за полнење? Каде се суровините? Кои се геополитичките ризици при набавката на овие стоки? Кој ја има предвид поголемата слика за оваа промена?“, праша шефот на Stellantis на конференцијата.

Да потсетиме дека газдите на Renault, BMW и VW исто така изразија загриженост кога станува збор за брзата транзиција кон електрични возила.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП