среда, 7 декември 2022
ПочетнаАВТОБИЗ„Tesla“ има тајна клаузула со која се попречува препродажбата на нејзините автомобили

„Tesla“ има тајна клаузула со која се попречува препродажбата на нејзините автомобили

Автомобилската индустрија се обидува да се справи со производствените проблеми, недостигот на делови и долгите доцнења во набавката на нови автомобили. И за да не чекаат долго, многу клиенти се подготвени да платат повеќе, што им овозможува на дилерите да ги зголемат цените. Соодветно на тоа, некои луѓе видоа можност да заработат со препродажба на своите автомобили веднаш штом ги земат.

Излегува дека „Tesla“ нашла начин да се спротивстави на оваа практика, а веќе се соочила со луѓе кои купиле нејзини автомобили во минатата година. Потоа цените вртоглаво пораснаа, што доведе до исчезнување или намалување на стимулациите кои ги дава државата. Работите станаа уште полоши откако сопствениците на автомобилите на марката почнаа да ги препродаваат за профит.

Генерално, производителите вршат притисок врз дилерите да престанат да наметнуваат големи заработки. Некои дури префрлија нови автомобили во пописот на користени автомобили само за да бидат во тек со доплатите. Но, нема решение за луѓето кои ги препродаваат своите автомобили за профит.

Сепак, „Tesla“ брзо го реши проблемот. Компанијата не користи дилери за продажба, туку работи директно со клиентот. Производителот поставува цени кои понекогаш се прилично високи, што ги натераа сопствениците на ново купените електрични автомобили да продаваат и да заработат. За да ја запре оваа практика, „Tesla“ го забрани купувањето на нивни автомобил од клиенти кои се фатени како ги продаваат своите автомобили од марката. Тие биле известени преку е-пошта за одлуката на компанијата.

„Нашиот тим за спречување загуби спроведе истрага и откри дека дејствата на вашата сметка по нашата испорака ја прекршиле нашата политика на дистрибутер. Со ова ќе ги откажеме сите други отворени нарачки од вас и ќе бидете додадени на нашата листа на клиенти на кои нема да им се продаваат автомобили“, се вели во соопштението.

Ова, всушност, значи дека ако ве фатат како ја препродавате вашата „Tesla“, нема да можете да купите друг автомобил од компанијата. Работата е во тоа што луѓето потпишуваат договор кога ги купуваат своите автомобили, но ретко кој го чита. Според договорот, „Tesla“ забранува препродажба на автомобилот.

„„Tesla“ и нејзините подружници продаваат автомобили директно на крајните корисници, а ние може еднострано да ја откажеме секоја нарачка за која веруваме дека е направена за препродажба на возилото или е направена на друг бескрупулозен начин“, се вели во клаузулата.

Од договорот не е јасно што значи препродажба, но очигледно клаузулата се активира кога има повеќе од еден автомобил. Ова може да влијае на некои мали бизниси кои работат на работ на законот, изјавија корисниците на форумот на сопственици на „Tesla“. Дадени се примери на луѓе кои ги изнајмуваат своите автомобили преку интернет платформа и на крајот нивните клиенти завршуваат да го купат автомобилот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП