недела, 1 октомври 2023
ПочетнаЗДРАВЈЕЈод во исхраната за долговечност

Јод во исхраната за долговечност

Со исхраната дефинитивно може да се влијае на квалитетот на животот. Исхраната на Јапoнците, која докажанo го намалува ризикот од рак е базирана на храна од морско потекло: школки, морски алги и сина риба.

Статистиката говори дека дневниот внес на јод кај Јапонците е дури десетпати поголем од препорачаниот. Резултатот на ваквата исхрана, богата со јод, е многу мала стапка на малигнитет.

Многу студии нагласуваат дека за здравјето на организмот улогата на јодот е огромна. Освен зголемениот ризик од појава на рак на дојка, кај жените кои има недостаток на јод, постои и зголемен ризик од рак на штитната жлезда.

Причина повеќе редовно и во доволни количини да внесуваме јод е и фактот дека не штити од несаканите делувања на бромот, флуорот, живата и оловото. Јодот ги елиминира отровите од нашиот организам.

Јодот има витална улога во настанокот на животот и зачувувањето на здравјето. Тој е основен „градежен“ елемент на хормоните на штитната жлезда и влијае на бројни процеси во организмот и е неопходен за нормален раст и развој на сите клетки и ткива. Особено е важен за развојот на мозокот на ембрионот и новороденото бебе.

Многу знаци покажуваат на недостаток на јод во организмот, а највпечатливи се грчевите во мускулите, сувата кожа, слабото паметење, депресијата и многу други.

Направете му на својот организам услуга, обезбедете си доволна количина на јод секој ден. Толку малку, а толку многу – порачуваат експертите.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП