четврток, 6 октомври 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„UBS“ изненади со профит од милијарди

„UBS“ изненади со профит од милијарди

Швајцарската банка „UBS“ оствари силен раст на профитот во вториот квартал и со тоа ги надмина очекувањата на аналитичарите. Нето профитот порасна за 63 проценти на 2 милијарди долари. Според студијата на банката, аналитичарите очекувале просечна добивка од 1,34 милијарди долари.

Добивката пред оданочување се зголеми за 64 проценти од истиот период минатата година на скоро 2,6 милијарди долари. Оперативната добивка беше нешто помалку од 9 милијарди долари, што е за 21% повеќе од претходната година.

Главната причина за растот на профитот е силниот раст во главните деловни области – управување со средства и деловно работење со приватни и корпоративни клиенти. Резултатот вклучува 80 милиони долари за резервации за лоши кредити. Во истиот период минатата година, банката мораше да издвои 272 милиони долари.

Во исто време, сепак, банката ги одржува ниските трошоци: односот трошок-приход е 71,8 проценти и далеку под целниот коридор од 75 до 78 проценти поставен од самиот кредитор. На ниво од 19,3%, повратот на капиталот е исто така далеку над целите на банката.

Извршниот директор на „UBS“, Ралф Хамерс ги потврди изгледите: „Развојот на нашиот бизнис зема се поголем замав, а нашите стратешки одлуки и иницијативи вродија со плод“, беше цитиран тој во соопштението за печатот.

Швајцарската банка пред нешто повеќе од еден месец објави дека изгубила 774 милиони долари во зделки поврзани со колапс на хеџ фондот „Archegos Capital“, но сепак пријавила прилично добро ниво на профит поради растот на пазарите. Влијанието врз банката е помало во споредба со загубите што ги претрпеа нејзините конкуренти. „Credit Suisse“, на пример, претрпе загуби од 5,5 милијарди долари.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП