18 јуни, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАОд Њујорк до Лондон за три-ипол часа?

Од Њујорк до Лондон за три-ипол часа?

Во минатото имало многу проблеми со суперсоничните конкорди.

До крајот на оваа деценија, американската авиокомпанија Јунајтед сака да превезува авионски патници низ целиот свет со суперсонични авиони, побрзо од звукот што го има и денес на хартија. Патувањето помеѓу Лондон и Њујорк би траело само три и пол часа.

Суперсоничниот авион ќе го произведува Boom Supersonic, а Јунајтед планира да купи 35 од нив.

Првиот лет е планиран за 2029 година, а патувањето со овој исклучително брз авион би го скратило патувањето помеѓу Лондон и Њујорк на само три и пол часа, а патувањето од Сан Франциско до Токио на шест часа, предвидуваат тие.

„Бум“ развива авион со 88 седишта наречен „Увертира“, кој би требало да лета со таканаречено одржливо гориво. Тие планираат да го изведат првиот близок лет до крајот на оваа или следната година. Авионот се очекува да лета со брзина од околу 2.100 километри на час, што би било побавно од Конкорд, но многу побрзо од сегашните патнички авиони.

Извршниот директор на Boom Supersonic, Блејк Шол, објави дека зделката со Јунајтед ќе вреди 3 милијарди долари, а секој поединечен авион ќе чини 200 милиони долари.

Слични проекти планираат и други компании, вклучително и „Аерион“, кој остана без пари да ги произведе своите авиони АС2 во производство.

Суперсоничен авион влета во хотел

Суперсоничните конкорди беа користени од „Бритиш ервејс“ и „Ер Франс“ во периодот од 1976 до 2003 година, но исто така беа прекинати поради исклучителен шум на летот.

Исто така во 2000 година, Конкорд Ер Франс влета во хотел кратко по полетувањето од Париз, убивајќи ги сите луѓе на авионот и уште четири лица на земјата.

Недостатоци: високата цена на билетите и бучавата кога се скрши звучниот ѕид

Недостаток на патувањето со конкордот беше, меѓу другото, високата цена на билетот и бучавата при кршењето на звучната бариера, што ја ограничи можноста за летање над копно и не привлече многу патници.

Шол гарантира дека оперативните трошоци на нивните суперсонични авиони ќе бидат 75 проценти пониски од трошоците на Конкорд, што значи дека билетите исто така ќе бидат поевтини. Засега, тие не зборуваат за бучавата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП