20 јули, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕТолку мали, а толку моќни

Толку мали, а толку моќни

Велат дека оваа супернамирница може да се бори дури и со карциномот…

Пакистанското племе Хунзи секојдневно консумира семки од кајсии, а научниците утврдија дека меѓу нив никој не заболел од карционом. Се верува дека тајната е во високата концентрација на витаминнот Б17.

Ова е природен агенс кој предизвикува самоуништување на клетките од ракот и кој може да се најде во семките од костенливото овошје, но најмногу во семките од кајсии.

Познат уште и под називите лаетрил и амигдалин, витаминот Б17 има едноставна биоприфатлива молекуларна формула. Лесно поминува низ клеточната мембрана и достигнува висока концентрација во нејзината внатрешност. Само канцер клетките содржат ензим за „отклучување“ на состојките содржани во витаминот Б17.

При консумирање на семки од кајсии, клетките на ракот апсорбитаат молекуларна глукоза од витмаинот Б17 и со помош на ензимите гликозидази ослободуваат бензалдехид и цијанид кои се наоѓаат во молекулите, предизвикувајќи ја така сопствената смрт.

Истражувањето спроведено на институтот Слоун Кетеринг Меморијал (MSK) во Њујорк покажа дека витаминот Б17:

– го забавува растот на тумори

– го забавува метастазирањето на ракот

– ја олеснува болката

– делува како превентивно средство против ракот

– го подобрува општото здравје

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП