23 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕКои празнични јадења најбрзо се расипуваат: Колкав е рокот на траење на...

Кои празнични јадења најбрзо се расипуваат: Колкав е рокот на траење на руската салата?

За најсреќните христијански празници домаќинките подготвуваа празнична трпеза, така што во многу домови неопходна е руска салата, месо, сарми, риба, колачи…

Прашањето е колку долго смееме да ја јадеме храната.

Јадењата со риба се крајно расипливи, безбедни се за јадење само два дена. Задолжително е да се чуваат во фрижидер, на температура помала од 8 степени.

Јадењата со месо имаат малку подолг рок на траење, па можете да ги јадете до пет дена.

Тие, исто така мора да се чуваат на ладно место, на помалку од 8 степени, и треба да се стават во фрижидер веднаш по консумацијата. Значи, не оставајте ги овалите со печење на масата, туку препакувајте ги парчињата во чисти тањири веднаш по ручекот, затворете ги и ставете ги во фрижидер. Ако јадењето е подготвено со месо во сос, ризикот од расипување е поголем, затоа потрудете се оваа храна да се изеде за најмногу три дена.

Руските и француските салати се расипливи поради јајцата, компирите и мајонезот, па затоа треба да стојат на многу ниска температура (до 4 степени), а рокот на траење е три дена.

Како по правило, јадењата од зеленчук се загреваат само еднаш, секогаш на висока температура. За супи, чорби и чорбести варива, најдобро е да ги варите. Не загревајте спанаќ и печурки, може да ги послужите ладни во рок од два дена.

Тортите и колачите имаат рок на траење од четири дена (ако се полни со крем, особено на база на јајца), а до дваесет дена (ако се суви како бисквит или ванила).

Чувајте кремасти колачи и торти во фрижидер, а суви колачи на ладно – до 10 степени.

Варени јајца чувајте во фрижидер, а не во корпа на масата. Ако се чуваат на овој начин, јајцата имаат рок на траење до шест дена.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП