Кога сме болни, на организмот треба да му обезбедиме храна која лесно се вари додека во исто време содржи и многу корисни состојки. Тоа е:
Пилешка супа, која често се препорачува при настинки, навистина му помага на телото во борба со вирусите.
Овесна каша со додавање семки и јаткасти плодови за дополнителна доза на протеини, цинк и витамин Е е исто така одличен оброк доколку сте болни.
Топол зелен чај – помага при проблеми со болка во грлото и желудникот, додека кверцетинот, еден од важните антиоксиданти во овој пијалок, има позитивен ефект врз имунитетот.
Мед и ѓумбир – делува антивоспалително и антибактериско. Медот исто така го смирува болното грло и ја ублажува сувата кашлица, како и ѓумбирот (најдобро чај од ѓумбир) кој исто така ја ублажува главоболката и гадењето.
Шејкови и природно цедени сокови од овошје и зеленчук (на пр. со банана, цитрус, спанаќ, итн.) претставуваат одличен начин да му ја обезбедите на организмот потребната течност и многу витамини и минерали, додека истовремено и ќе го смирите гладот.
Лук – не само што го зајакнува имунитетот, туку и ги ублажува симптомите на болеста.