Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ALK 9,100.00 -0.04%    FERS 77,000.00 0%    GRNT 850.37 0.04%    KMB 5,328.59 0.08%    MPOL 350.00 -7.16%    MPT 62,486.29 -0.02%    OHB 6,090.00 0.02%    RMDEN18 98.70 0%    STB 1,094.20 1.81%    STIL 104.61 -0.37%    TNB 15,900.35 0.64%    TTK 1,328.38 2.18%    

Внимателно! За сите љубители на пилешко: Пазете како го чувате и приготвувате!

Време: 10:05

Датум: мај 15, 2019

Категорија: ЗДРАВЈЕ

Ако сте од оние кои го плакнат пилешкото под вода, би требало веднаш да престанете со таа пракса. Со миењето на пилешко месо, предупредуваат здравствените експерти, се шири потенцијално опасна бактерија, една од главните причини за труење со храна.

Станува збор за бактерија од семејството Campylobacter. Овој вид на бактерии најчесто се наоѓа на месо и  која во текот на обработката била контаминирана, и тоа воглавно од животински измет. Ако контаминираното пилешко го измиете, бактериите ќе се рашират каде и да капне оваа вода, истакнуваат здравствените експерти. На тој начин бактериите се шират од месото на рацете, работните површини, кујнски крпи, облека и прибор за готвење.

Американските центри за контрола на болести и превенција на болести навеле низа чекори кои можат да ја елиминираат можноста за труење со храна кога готвите дома. Еве кој се тие…

“Кокошката е добар и здрав избор, но пилешкото често знае да биде контаминирано со бактерии од родот Campylobacter, а понекогаш и бактериите Salmonella и Clostridium perfringens. Ако јадете недоволно зготвено пилешко или некоја друга храна заразена со бактерии од живина и нејзините сокови, може да се отруете со храна”, се истакнува во нивното соопштение.

Пилешкото би требало да се стави во кеса за еднократна употреба пред да го ставите во фрижидер. Рацете треба добро да ги измиете по ракување со неа, а би било добро да користите посебна даска за сечење. Важно е останатата храна или свежите производи да не ги ставате на иста површина заедно со пилешкото!

Труење со храна може да биде непријатно искуство за секој, но во ризичната група спаѓаат деца помлади од пет години, луѓето постари од 65 години и оние со ослабен имунитет, како и бремените жени.

Во случај на труење со храна, експертите препорачуваат посета на лекар ако имате покачена температура, дијареа која трае повеќе од три дена, ако повраќате, знаци на дехидратација…

КОМЕНТАРИ

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

  • Направете сами спреј за нега на кожата после сончање

    Направете сами спреј за нега на кожата после сончање

    Ако сакате да измешате разни домашни производи за нега на кожа, веруваме дека денешниот текст ќе биде корисен од повеќе причини. Имено, овој рецепт не…

  • Најчестата грешка која ја правите со сладоледот, а со тоа се изложувате себе и вашите блиски на опасност

    Најчестата грешка која ја правите со сладоледот, а со тоа се изложувате себе и вашите блиски на опасност

    Сладоледот не треба да се чува подолго од пет минути на собна температура, па повторно да се замрзнува. Кога го вадите сладоледот од фрижидер, обично…

  • Засладените пијалоци се поопасни отколку што се мислеше

    Засладените пијалоци се поопасни отколку што се мислеше

    Консумирање само една третина газирани пијалоци го зголемува ризикот од рак, покажала новата студија, а и овошните сокови претставуваат ризик. Експертите предупредуваат дека само 100…

  • Јаглени хидрати: Дали треба целосно да ги исфрлите од исхраната?

    Јаглени хидрати: Дали треба целосно да ги исфрлите од исхраната?

    Секогаш кога се прави разговор за ефективно губење на тежината, првото нешто што слушаме е: “Исфрлите ги јаглехидратите!”. Дали јаглехидратите навистина претставуваат најголем извор на…

  • Отсекогаш сме се прашувале- дали е опасно да испиеме кафе кое стоело со часови?

    Отсекогаш сме се прашувале- дали е опасно да испиеме кафе кое стоело со часови?

    Овој омилен пијалок најдобро е да го испиете веднаш, но дали смеете (безгрижно) да го испиете и по долгото стоење? Нивото на ризик зависи од…

  • Зошто денот би требало да го започнете со вода и лимон?

    Зошто денот би требало да го започнете со вода и лимон?

    Започнете го денот така што ќе испиете топла вода во која претходно сте исцедиле лимон и направете добро за вашето здравје. Помага при варењето Не…

  • Колку е опасно да проголтаме гума за џвакање?

    Колку е опасно да проголтаме гума за џвакање?

    Дали може да ја свариме гумата за џвакање? Гумата за џвакање нашето тело не може во целост да ја свари. И додека состојките како засладувач…

  • Зошто смути е најдобра опција за доручек во текот на летото?

    Зошто смути е најдобра опција за доручек во текот на летото?

    Лесна подготовка Наутро кога брзаме на работа и имаме уште неколку обврски покрај тоа, најбрзиот начин да подготвите оброк е сè да ставите во блендер…

  • Бидете внимателни: Oваа храна сите ја сакаме, а не сме свесни колку лошо влијае на нашиот организам

    Бидете внимателни: Oваа храна сите ја сакаме, а не сме свесни колку лошо влијае на нашиот организам

    Постојат многу видови на храна кои под одредени услови можат да бидат причина за главоболка. Ако сте и вие меѓу оние кои често или барем…

  • Прва помош за сончаница: Еве како да се справите со првите симптоми кај вас и кај другите

    Прва помош за сончаница: Еве како да се справите со првите симптоми кај вас и кај другите

    Сончаница се јавува кога главата, особено тилот е изложен на висока температура. Првите симптоми се главоболка, вртоглавица, немир, смаченост, црвенило на лицето и телесна температура…