10 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕПреработеното месо поврзано со зголемен ризик од рак на дојка

Преработеното месо поврзано со зголемен ризик од рак на дојка

Редовно јадење храна како сланина и колбаси може да го зголеми ризикот од рак на дојка, велат истражувачите.

Прегледот на студии покажа дека жените кои јаделе високо ниво на преработено месо имале 9% зголемен ризик од рак во споредба со оние кои јаделе помалку.

Студијата ги поддржува претходните наоди на Светската здравствена организација, која вели дека преработеното месо предизвикува рак.

Експертите препорачуваат претпазливост за наодите и велат дека вистинскиот ризик за поедини жени е „многу мал”.

Овој преглед, кој вклучува податоци за повеќе од еден милион жени, покажува поврзаност помеѓу процесираната потрошувачка на месо и ризикот од рак на дојка, но не е јасно дали храната всушност го предизвикува ова.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП