недела, 29 јануари 2023
ПочетнаКУЛТУРАКонцерт на „Синтезис“ за роденденот на „Охридско лето“

Концерт на „Синтезис“ за роденденот на „Охридско лето“

Етногрупата „Синтезис“ вечер во Центарот за култура „Григор Прличев“ ќе одржи голем концерт со што ќе биде одбележан роденденот на фестивалот „Охридско лето“ – нашата најголема и најреномирана музичко-сценска манифестација.

Станува збор за настан кој според атрактивноста се издвојува од вообичаените програмски содржини, бидејќи роденденскиот датум 4 август секогаш има посебно значење за манифестацијата.

Најавувајќи го концертот кој првично беше закажан во Антички театар, но поради неповолните временски услови е префрлен во Центарот за култура, Сузана Вренцовска, в.д. директор на „Охридско лето“, истакна дека фестивалот секоја година за 4 август нуди содржина наменета за пошироката публика.

–  Вечерва таа чест да се надополни низата роденденски концерти и е дадена на култната македонска етногрупа „Синтезис“, за која сме уверени дека ќе понуди несекојдневно доживување, рече Вренцовска, изразувајќи задоволство од досегашната посетеност на настаните на 58-мото фестивалско издание.

Фестивалот „Охридско лето“ официјално почнал со концерт одржан на 4 август во далечната 1961 година, со настапот на оперската певица Ана Липша Тофовиќ.

Од година во година „Охридско лето“ според квалитетот на понудените содржини бележи нагорна линија, а во изминатиот речиси шестдецениски период успеа да се профилира во манифестација со извонредно голема уметничка вредност и во институција која во Македонија има најголема и најзначајна продукција на приредби од областа на сите уметности.

„Охридско лето“ се одржува секоја година од 12 јули до 20 август. Од 1994 година е член на Европската асоцијација на фестивалите.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП