14 јули, 2024
ПочетнаКУЛТУРАСо модна ревија во МКЦ поддржана акцијата за собирање топла зимска облека

Со модна ревија во МКЦ поддржана акцијата за собирање топла зимска облека

Во рамките на иницијативата „Мрдни со прст“ вчера во Младинскиот културен центар во Скопје се одржа голема модна ревија на 15 водечки македонски модни дизајнери, на која јавни личности ги претставија своите модели со користена облека. Со овој настан кулминира акцијата „Сите стоплени во зима“, во чии рамки се собра над 1,5 тон топла зимска облека за оние на кои им е најпотребна.

На модната ревија беа претставени креации на македонски модни дизајнери, кои доброволно се вклучија во акцијата и изработија креации со користена зимска облека, на која ѝ дадоа нов лик. Станува збор за дизајнерите Никола Булевски, Лидија Георгиева, Јасмина Дракуловска, Олгица Ѓорѓиева, Никола Ефтимов, Горан Костовски – Индог, Јана Манева-Чупевска, Силвија Михајловска („Алшар“), Благој Мицевски, Антонија Ристовска, Нина Симовска, Емилија M. Ставрова („Ем елефантски“), Ирина Тошева и Иван Петрушевски – Флим, Јована Филиповиќ и Јана Ацевска („Капка“).

Нивните креации ги претставија 24 јавни личности, кои исто така доброволно се вклучија во акцијата за да се собере што повеќе топла зимска облека.

Акцијата „Сите стоплени во зима“ започна во декември и до крајот на јануари беа собрани илјадници парчиња топла зимска облека, која преку организациите „Љубезност“ и СОС Детско село ќе им биде подарена на нашите сограѓани на кои им е најпотребна.

Во поддршка на акцијата Младинскиот културен центар го отстапи просторот за ревијата, диџеј Гоце Саф се погрижи за атмосферата, „Кариера плус“ за шминката, а облека се собираше и во кафулињата „Љубов“, „Радио бар“, „Мартини“, „Лед цепелин“, „Нано бар“, „Бајпас“, „Дежа ву“ во „Капитол мол“, „Лонг плеј“, „Винил“, како и во компаниите „Оне.Вип“, „Телеком“, Халк банка и НЛБ банка.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП