16 април, 2024
ПочетнаАВТОБИЗЛетечки автомобил за кој требаат две дозволи

Летечки автомобил за кој требаат две дозволи

Словачката компанија AeroMobil ја откри својата верзија на летечки автомобил.

На автомобилот крилата ќе се склопуваат како кај инсектите, а ќе го придвижува хибриден мотор и пропелер кој се наоѓа на задната страна.

Доколку сакате да бидете помеѓу оние кои ќе го купат ова возило, потребно ќе биде да одвоите помеѓу 1.3 и 1.6 милиони долари, но за управување на истото, покрај вашата возачка дозвола, потребна ќе ви биде и дозвола за пилот.

На овој автомобил потребни му се три минути за да се претвори во авион, и тогаш ќе имате опсег да поминете 750 километри. За полетување ќе ви биде потребна писта за авион.

„Можете да го користите и како обичен автомобил“, рече Јурај Вацулик, ко-сопственикот и извршен директор во AeroMobil.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП