Повеќето луѓе кората од лубеницата ја фрлаат во ѓубре откако ќе го изедат сочниот дел, не знаејќи дека токму кората е најздравиот дел од ова овошје.
Додека уживаме во сочниот дел, забораваме на кората. Тука грешиме бидејќи не ги искористуваме сите лековити својства на ова овошје.
Во овој дел од лубеницата има Б и Ц витамин, па наместо во нашиот организам, овие материи завршуваат во канта за отпадоци.
Покрај овие витамини, кората од лубеницата, како што покажуваат научните истражувања, содржи и голема количина на цитрулин, аминокиселина која е многу здрава. Цитрулинот се претвора во аргинин, кој е многу значителен за здравјето на срцето и циркулацијата.
Следниот пат искористете ја и кората, најпрво добро измијте ја, а потоа ставете ја во блендер и додадете ја во вашиот омилен пијалок.