Доволно беше едно изненадувачко откритие на нутриционистите дека кромидот и скарата не одат заедно, туку со омиленото македонско јадење се препорачуваат зелка или зелена салата, а сега следува уште еден гастрономски шок – мешање домати и краставици во салата не се препорачува! Експертите тврдат дека во истата комбинација се губат хранливи материи.
Оваа комбинација во една салата доведува до уништување на витаминот Ц во доматите. Исто така, овие зеленчуци немаат исто време на варење, па кога се земаат во исто време, постои голема можност за ферментација во желудникот, што подоцна може да предизвика болки, грчеви и надуеност. Затоа нутриционистите советуваат да заборавиме на омилената шопска салата и да уживаме во доматите и краставиците, но само одделно.
Тестенини и сирење
Заборавете на макароните и сирењето. Тестенините се богати со скроб, кој се вари поинаку од протеините, а останувањето во стомакот предизвикува ферментација.
Овошје после јадење
На овошјето му треба долго време да се вари, а ако го јадете веднаш по оброкот, ќе остане подолго во стомакот и ќе предизвика рефлукс и други дигестивни проблеми.
Зеленчук и сирење
Со оваа комбинација го зголемувате ризикот од надуеност.
Диња и лубеница
Често во овошната салата го додаваме целото овошје што го имаме дома, но овие овошја треба да се консумираат посебно.
Банани и млеко
Оваа комбинација го успорува варењето.
Овошје и јогурт
Омилена комбинација за појадок за многумина, го успорува варењето и ја оштетува цревната флора.