20 јули, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАГласачите во Велика Британија ќе можат да испратат AI кандидат во парламентот

Гласачите во Велика Британија ќе можат да испратат AI кандидат во парламентот

Избирачкото тело на еден англиски град ќе може да гласа на изборите следниот месец за кандидат генериран од вештачка интелигенција (АИ), можеби прв од ваков вид во светот.

Претприемачот Стив Ендакот е еден од стотиците кандидати за британскиот парламент на изборите на 4 јули, но лицето на неговата кампања не е фотографија на 59-годишникот, туку аватар генериран од вештачка интелигенција.

Формираме партија, по овие избори ќе регрутираме нови AI кандидати низ целата земја и ова го гледаме како почеток, камен-темелник за нешто големо и демократско, изјави тој за Ројтерс.

Ендакот, чија компанија Neural Voice е одговорна за неговото AI алтер его, рече дека неговата фрустрација од „стандардната политика“ го поттикнала да се кандидира како независен кандидат во Брајтон, јужна Англија.

„AI Steve“, како што ќе напише на гласачките ливчиња, во реално време разговара со локалното население во неговата изборна единица за правата на ЛГБТ, домувањето и прашањата за заедницата и имиграцијата. Потоа предлага идеи за можни политики и бара нивни предлози.

Ние користиме вештачка интелигенција во толку многу (области), на работа, во социјалните интеракции, зошто да не ја ставиме во политиката?, рече 23-годишната хуманитарна работничка Еона Џонстон по средбата со „AI Steve“ во близина на познатото пристаниште во Брајтон.

Тоа би можело да го промени начинот на кој живееме, додаде таа.

Британската изборна комисија, на прашањето за вештачката интелигенција, Стив рече дека ако победи, Ендакот ќе биде пратеник, а не некоја негова верзија со вештачка интелигенција.

Сепак, се чини дека мнозинството не е склоно да гласа за AI кандидатот.

Џим Чик, 37-годишен сметководител од Брајтон, истакна дека пратениците мора да ги претставуваат луѓето од нивната изборна единица.

Вештачката интелигенција и политичарите имаат една заедничка работа. Не може да им се верува, вели друг жител, 42-годишниот Енди Клосон.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП