23 јуни, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕОвие пет суплементи може да ги оштетат вашите бубрези

Овие пет суплементи може да ги оштетат вашите бубрези

Познато е дека суплементите служат за компензирање на недостатокот на одредени хранливи материи и со тоа подобрување на нашето здравје, но она што не е толку познато е дека не треба да се земаат без препорака на стручно лице.

Клиничкиот консултант Хави Нго-Хамилтон вели дека многу луѓе мислат дека додатоците не можат да наштетат само затоа што доаѓаат од природни извори и се лесно достапни преку шалтер. Таа предупредува дека многу додатоци во исхраната можат да предизвикаат оштетување на бубрезите.

„Најдоброто нешто што можете да го направите за да избегнете непријатни, па дури и опасни интеракции со лекови е да го прашате вашиот лекар или фармацевт пред да земете какви било додатоци“, вели таа.

Сепак, таа забележува дека постојат неколку суплементи кои најчесто се поврзуваат со проблеми со бубрезите и дека знаејќи кои од нив најверојатно ќе предизвикаат штета може да ви помогне да избегнете сериозни здравствени проблеми.

Куркума

Куркумата често се користи поради нејзините антиинфламаторни својства. Сепак, треба да избегнувате да земате големи дози куркума ако имате историја на проблеми со бубрезите, вклучително и камења во бубрезите. Куркумата содржи оксалат, кој се врзува за минералите и може да го зголеми ризикот од камења во бубрезите.

Витамин Ц

Исто така, важно е да се избегнуваат големи дози на витамин Ц. Иако дневната препорачана количина е 75 mg за жени и 90 mg за мажи, според Клиниката Мајо, многу луѓе дополнуваат со дози од 1.000 mg, што е многу над дневната потреба. Вишокот на витамин Ц се излачува како оксалат, кој може да формира камења во бубрезите, а високата, токсична доза на витамин Ц може да предизвика хипероксалурија и компликации како што се акутна бубрежна повреда.

Витамин Д

Земањето витамин Д може да има негативен ефект врз бубрезите. Додатоци на витамин Д може да комуницираат со фосфати кои содржат алуминиум, кои често се користат кај пациенти со хронична бубрежна болест за да се намалат нивоата на фосфати во крвта. Затоа, витаминот Д може да доведе до штетно ниво на алуминиум кај луѓето со хронична бубрежна болест.

Калциум

Исто така, се препорачува да се избегнуваат високи дози на калциум, особено ако го земате со витамин Ц. Тоа е затоа што калциумот се излачува во урината, а повеќето камења во бубрезите се составени од калциум и оксалати. Сепак, земањето магнезиум и витамин Б6 може да помогне да се спротивстават на ефектите од додатоците на калциум, но мора да бидете под надзор на лекар.

Калиум

Додатоци на калиум се достапни без рецепт, но не треба да ги земате секојдневно, освен ако не ви ги препише лекарот. Хиперкалемијата предизвикува гадење, повраќање, грчеви во мускулите, слабост и замор. Тешка хиперкалемија може да предизвика проблеми со срцевиот ритам, па дури и смрт.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП