13 јуни, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАКога надвор грми исклучете ги овие уреди! Не заборавајте ги полначите за...

Кога надвор грми исклучете ги овие уреди! Не заборавајте ги полначите за мобилни телефони!

Иако многу домови се опремени со заштитни уреди кои можат да ја ограничат штетата, исклучувањето на уредот е дополнителен, сигурен чекор за заштитата.

За време на силна бура со грмотевици, изложувањето на електричните уреди на ризик од удари на гром може да доведе до трајно оштетување, а во некои случаи и до опасни пожари.

Затоа, многу е важно да преземеме мерки на претпазливост за да ја заштитиме нашата технологија, како и домовите.

Зошто е важно исклучувањето на уредот?

Електричната енергија од удар на гром може неочекувано да се пренесе преку електрични жици и да предизвика голема штета на поврзаните уреди. Иако многу домови се опремени со заштитни уреди кои можат да ја ограничат штетата, исклучувањето на уредот е дополнителен, сигурен чекор во заштитата.

Практичен совет

Се препорачува сите поголеми и поскапи уреди како телевизори, компјутери, микробранови печки и други слични уреди да се исклучат директно од штекерот. Не заборавајте на помалите апарати како полначи за мобилни телефони и мали кујнски апарати. Исто така, избегнувајте да користите телефони со кабел за време на грмотевици, бидејќи и тие можат директно да ви го пренесат електричниот удар.

Што ако не сте дома?

Ако знаете дека доаѓа бура и не планирате да бидете дома, размислете да ги исклучите и заштитите уредите пред да излезете надвор. Ова е особено важно ако планирате долго отсуство. Дополнително, можете да размислите за инсталирање на заштитник од пренапони, кој може да послужи како прва линија на одбрана за вашите уреди.

Исклучувањето на електричните апарати за време на силни бури не само што се препорачува, туку е неопходно за да се избегнат скапи оштетувања или опасни ситуации. Мала претпазливост може значително да ја зголеми безбедноста на вашиот дом и вредните уреди.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП