29 мај, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАТри причини зошто роботите наскоро ќе станат значително покорисни

Три причини зошто роботите наскоро ќе станат значително покорисни

Роботиката е на прагот на значајни промени. Полето долго време го одржуваше ветувањето дека роботите ќе ги преземат рутинските домашни работи, но до сега тие соништа беа неостварливи.

Сега, благодарение на иновациите во хардверот, развојот на вештачката интелигенција и подобриот пристап до податоците, роботите се поблиску до тоа да станат наши секојдневни асистенти.

Еве три главни причини зошто оваа трансформација е близу:

1. Подостапниот хардвер ги проширува границите на истражувањето

Намалувањето на цените на роботите им овозможува на истражувачите полесно да пристапат до напредната технологија. „Stretch“, робот дизајниран за широка употреба, чини околу 18.000 долари и тежи само околу 25 килограми, што го прави достапен за поширок опсег на корисници и истражувачи.

2. AI го трансформира „мозокот“ на роботите

Вештачката интелигенција сега им овозможува на роботите да учат и да се прилагодуваат врз основа на нивната непосредна околина, што е големо подобрување во однос на претходните модели кои бараа детално програмирање за секоја задача. Моделот „Google RT-2“ користи комбинација од визуелни и лингвистички податоци за да му овозможи на роботот сам да ги извршува задачите.

3. Поопширни податоци за побрзо учење на роботите

Иницијативите како „Open X-Embodiment Collaboration“ придонесуваат за побрзо и поефикасно учење на роботите со тоа што им овозможуваат пристап до обемни бази на податоци со различни вештини. Ова им овозможува на роботите побрзо да стекнуваат нови способности, што ги прави покорисни во практични апликации.

Со овие клучни иновации, роботите би можеле да се преселат од лабораторија во нашите домови и работни простори, зголемувајќи ја ефикасноста и отворајќи нови можности за технолошки напредок.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП