29 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕАмериканското здружение за срце: Еве колку шеќер можете да внесете секој ден

Американското здружение за срце: Еве колку шеќер можете да внесете секој ден

Количината на шеќер што е безбедна да се изеде дневно може да зависи од вкупниот внес на калории, нивото на активност и други фактори. Секако најдобро е да се избегнува додаден шеќер кога е можно бидејќи не содржи корисни хранливи материи. Премногу шеќер може да придонесе за превентивни болести.

Шеќерот содржи калории без дополнителни хранливи материи и долгорочно може да го оштети метаболизмот. Но, колку шеќер е премногу? Можеме ли да внесеме малку шеќер секој ден без штета или треба да го избегнуваме колку што е можно повеќе?

Многу е важно да се направи разлика помеѓу додадениот шеќер и шеќерот што природно се наоѓа во храната како што се овошјето и зеленчукот. Овошјето содржи вода, влакна и разни микронутриенти. Природните шеќери се добри, но додадениот шеќер не е.

Додадениот шеќер е главна состојка во благите и го има во многу преработена храна, како што се безалкохолните пијалоци и печива. Најчести додадени шеќери се обичниот трпезен шеќер (сахароза) и пченкарен сируп со висока фруктоза.

За да го подобрите вашето здравје, обидете се да избегнувате храна која содржи додадени шеќери. Дури и Диететските упатства за Американците препорачуваат ограничување на калориите од додаден шеќер на помалку од 10 проценти од вкупните дневни калории. Исто така, запомнете дека додадените шеќери може да вклучуваат и природни шеќери. На пример, ако додадете мед во вашата овесна каша, вашата овесна каша содржи дополнителен шеќер од природен извор.

Многумина ги надминуваат препорачаните дози на шеќер дури три пати

За некој кој е на диета од 2.000 калории, тоа значи не повеќе од 50 грама додаден шеќер или околу 12,5 лажички дневно.

Американското здружение за срце истакнува дека нивната дневна граница на шеќер е уште поконзервативна:

Мажите треба да консумираат не повеќе од 36 грама (или девет лажички, 150 калории) додаден шеќер дневно.

Жените не треба да консумираат повеќе од 25 грама (или шест лажички, 100 калории) додаден шеќер дневно.

Студиите откриваат дека типичниот возрасен Американец консумира околу 17 лажички шеќер дневно. Оваа количина е далеку над препорачаните граници, речиси двојно за мажи и тројна за жени.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП