21 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕДва рани СИМПТОМИ на дијабетес кои често ги игнорираме

Два рани СИМПТОМИ на дијабетес кои често ги игнорираме

За да го задржите дијабетесот тип 2 под контрола, прво треба да знаете дека страдате од оваа состојба.

Многу е важно да се открие навреме, а понекогаш симптомите може да бидат благи и занемарливи за да не натераат да се посомневаме во болеста. Во последните 20 години бројот на заболени од дијабетес е двојно зголемен, а за да дознаете дали спаѓате во оваа категорија на луѓе, размислете колку често пиете вода во текот на денот.

Постојаното обидување да ја задоволите жедта, но не успевате, е еден од раните показатели за дијабетес тип 2. Тоа е чувството на жед што човекот го чувствува речиси постојано. Сепак, не мешајте ја оваа состојба со дневната потреба за течности, доколку во спротивно, не внесувате доволно течности на дневна основа.

Дијабетесот тип 2 може да предизвика телото да ја изгуби контролата врз количината на гликоза во крвта. Телото не реагира правилно на инсулин и не произведува доволно од него, што предизвикува зголемување на нивото на гликоза. Ако гликозата не се контролира и е постојано висока, тоа може да доведе до голем број проблеми, вклучувајќи проблеми со бубрезите, оштетување на нервите, проблеми со срцето и мозочни удари.

Многу луѓе дури и не знаат дека имаат дијабетес тип 2 додека не одат на редовен преглед. Покрај постојаната жед, откриваме уште еден симптом на дијабетес тип 2. Дијабетесот може да предизвика промени на кожата, токму поради високата гликоза, па жолтите лушпести дамки на очните капаци или околу очите се исто така еден од знаците на оваа болест.

Овие промени може да се појават и на вратот, рамената и под рацете. Овие промени на кожата може да бидат резултат и на високиот холестерол. Ако имате некој од овие два симптоми, најдобро е да се проверите кај вашиот лекар.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП