21 јули, 2024
ПочетнаКОМПАНИИПрофитот на најголемата рударска компанија во светот пропаѓа поради никелот

Профитот на најголемата рударска компанија во светот пропаѓа поради никелот

Нето добивката на „BHP Group Ltd.“ за првата фискална половина падна за 86% во однос на претходната година, откако прекумерната понуда на пазарот на никел го принуди најголемиот светски рудар да ги отпише клучните средства, пишува „Bloomberg“.

Минатата недела, „BHP“ објави дека ќе преземе отпишување од 2,5 милијарди долари на вредноста на нејзините средства за ископување никел во Австралија, кои би можеле да бидат затворени подоцна оваа година. Глобалните резерви на метал – кој стана клучен елемент во енергетската транзиција поради неговата широка употреба во батериите за електрични автомобили – се зголемија откако Индонезија брзо го зголеми производството, што ги намали пазарните цени и доведе до затворање на најмалку шест рударски проекти во Австралија минатата година.

„Ќе има долг период на прекумерно снабдување со никел“ кој може да трае до крајот на оваа деценија, предупреди извршниот директор Мајк Хенри во интервју за „Bloomberg“ откако „BHP“ ги објави своите резултати.

„Вниманието што треба да му посветиме на никелот, исто така, има врска со она што го правиме со нашиот бизнис во меѓувреме, имајќи предвид дека тој моментално е во загуба и е веќе некое време“, додава Хенри.

Компанијата соопшти дека основната добивка од нејзиното активно работење во шесте месеци до 31-ви декември е рамна на 6,57 милијарди долари, малку под проценките на аналитичарите. Сепак, огромниот пад на нето добивката е во фокусот на инвеститорите, заедно со намалувањето на привремената дивиденда на 72 центи по акција, што е намалување од 90 центи во претходните шест месеци.

Огромната побарувачка за суровини во последниве години ја погоди профитабилноста на „BHP“, тренд што започна за време на пандемијата и продолжи поради влошените изгледи за кинеската економија, особено нејзиниот градежен сектор кој е интензивен за метал.

Минатата година, само 12 месеци откако го забележа својот најголем профит со порастот на цените на металите, „BHP“ го забележа својот најнизок годишен профит во последните три години.

„BHP“ соопшти дека сите нејзини средства се на пат да ги исполнат целите за производство и трошоци за цела година, а побарувачката од врвниот клиент Кина е „здрава“ и покрај слабоста во секторот за домување. Шестмесечниот период на известување „имаше свои предизвици“, се вели во соопштението на компанијата, цитирајќи ги нејзините средства од никел што „го неутрализираат инаку солидните перформанси на операциите и генерално стабилните цени на суровините“.

Во потег кој има за цел да ја поддржи закочената домашна индустрија, Австралија минатата недела додаде никел на својата листа на стратешки важни минерали, што ќе им овозможи на рударските компании и на долните инвеститори во вредноста на металот да пристапат до 6 милијарди австралиски долари (3,9 милијарди долари) достапни преку „Strategic Minerals Facility“, владин фонд кој има за цел да обезбеди Австралија да биде во првите редови на транзицијата кон зелени метали.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП