21 април, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАЛетечки Uber: Автономните летечки такси ќе превезуваат патници во САД

Летечки Uber: Автономните летечки такси ќе превезуваат патници во САД

Како да се реши проблемот со градските улици кои се затнати со автомобили, особено во времето кога луѓето најчесто одат и се враќаат од работа? Има различни предлози – од инвестирање во јавен превоз, копање подземни тунели (што Елон Маск го предлага и тој веќе ја реализирал својата идеја) до – воздушен транспорт. Иако воздушните такси звучат прилично футуристички, се чини дека не сме премногу далеку од моментот кога луѓето наместо со автомобили на четири тркала ќе летаат со такси.

Неколку компании тестираат вакви авиони, а веќе се најавени или се подготвуваат првите воздушни такси услуги во Њујорк, Чикаго, Дубаи и други градови. Воздушно такси, треба да се нагласи, не е класичен автомобил што може да ги рашири крилата и да полета, туку авион со ротори како голем дрон кој како хеликоптер може да полетува и слетува вертикално. Благодарение на ова, нема потреба од класични воздушни патеки, така што започнувањето на авиопревоз бара многу помалку простор и поедноставна инфраструктура.

Една од компаниите кои развиваат вакви летечки такси е Wisk Aero, која ја започнаа Boeing и Kitty Hawk од ко-основачот на Google, Лери Пејџ, но од минатата година таа компанија стана подружница на Boeing. Она што го прави различен од поголемиот дел од конкуренцијата е тоа што развиваат автономни авиони, односно летечки такси во кои нема пилоти, туку се контролирани исклучиво од технологија, односно компјутери. Шестата генерација на авионите на Wisk има домет од околу 140 километри, по што се потребни само околу 15 минути за полнење на батеријата, а може да лета на височини меѓу 750 и 1200 метри.

Компанијата се надева дека ќе го има својот прв прототип на ова автономно воздушно такси кое ќе лета во Тексас до крајот на годината, а по сите тестирања и регулаторни одобренија во следните неколку години, тие очекуваат да ја започнат својата автономна услуга за воздушно такси во Тексас до крајот на деценијата. Цената за користење на таква услуга, тврди компанијата, би била споредлива со транспортот преку UberX. Една од причините зошто е избран Тексас, или пошироката област Хјустон е големиот пораст на населението во таа сојузна држава, што влијаеше на значително влошување на сообраќајот. Од Wisk, тие веруваат дека нивниот авион може да ја поправи таа ситуација.

Оваа компанија почна да ја тестира својата технологија уште во 2010 година, а при околу 1.750 летови со пет генерации авиони, не се забележани позначајни инциденти, тврдат од компанијата.

Првите патници би можеле да дознаат како е да се лета со такси за неколку месеци, бидејќи првиот таков авион, не автономен, туку со пилоти, би можел да започне да превезува патници веќе за време на претстојната Олимпијада во Париз.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП