20 јуни, 2024
ПочетнаИНТЕРЕСНООткриен таен клуб во Европа: Моќни банкари и богаташи се собираат скриени...

Откриен таен клуб во Европа: Моќни банкари и богаташи се собираат скриени од очите на јавноста

Во Европа веќе неколку децении постои таен клуб на големи финансиери и банкари кој одржува состаноци со лидери на различни земји и претседатели на централни банки, пишува британскиот весник „Фајненшл тајмс“ (ФТ).

Последниот состанок на овој клуб на најголемите европски финансиери и банкари, според информациите на ФТ, се одржал во хотелот Долдер Гранд во Цирих во октомври 2023 година.

Настанот траеше три дена, а на него присуствуваа швајцарската министерка за финансии Карин Келер-Саттер и шефот на Централната банка на Швајцарија, Томас Џордан.

ФТ тврди дека на состанокот се разговарало за колапсот на швајцарската банка Credit Suisse, нејзиното спојување со UBS во пролетта 2023 година, како и за „голем број други прашања“.

Според ФТ, затворениот клуб на банкари и службеници е создаден под покровителство на Меѓународниот институт за банкарски студии (IIEB) во 1950 година во Париз.

По правило, настаните се одржуваат во луксузни хотели и палати на доверлив начин.

Забрането е аудио и видео снимање на состаноците на клубот, а распоредот на состаноци и комплетниот состав на нивните учесници е доверлив.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП