2 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕСок од аронија - здрав и вкусен, но скап производ

Сок од аронија – здрав и вкусен, но скап производ

Аронијата е овошје со многу лековити својства, кои се изучуваат во лабораториите ширум светот. Ова овошје расте во вид на листопадна грмушка, која е отпорна на ниски температури, суша, инсекти и болести.

Аронијата е со потекло од источниот дел на Северна Америка, но се одгледува и во Европа, вклучувајќи ја и Македонија.

Од аронија се прави сок, кој се смета за природен лек, бидејќи аронијата спаѓа во најдобрите антиоксиданси и многу добро го заштитува организмот од штетните слободни радикали. Сокот од аронија содржи витамини А, C, E, B2, B6, B9, минерали калциум, калиум, манган, јод, фосфор и цинк, како и антоцијанин, кој го засилува имунитетот, го намалува ризикот од рак и го успорува стареењето.

Сокот од аронија се пие во количина од 1 до 3 ракиени чашки дневно, без додаток на вода, вештачки засладувачи, шеќери, конзерванси и вештачки бои. Се препорачува да се пие наутро пред појадок, или пред секој оброк, во зависност од здравственото состојба на лицето.

Но, сокот од аронија не е евтин производ. Неговата цена се движи од 500 до 1.000 денари за литар.

Зошто е тоа така?

За да дознаеме повеќе за производството и цената на сокот од аронија, разговаравме со Петар Кицевски, битолчанец кој од пред две години се занимава со органско одгледување на аронија и производство на сок од аронија.

„Аронијата е овошје кое бара многу труд и внимание. Таа треба да се сади, полева, плеви, реже, бере, да се измива, меле, цеди, пастиризира и пакува. Сето тоа го праваме рачно, без употреба на хемикалии и машини. Затоа нашиот сок е органски, но и скап”, вели Кицевски.

Тој додава дека аронијата е сезонско овошј кое се бере еднаш годишно, во август.

„Тогаш треба да се направи колку што може повеќе сок, кој ќе трае до следната берба. Тоа значи дека треба да се инвестира во суровина, амбалажа, етикети, складирање и дистрибуција. Сè тоа влијае на цената на сокот”, објаснува нашиот соговорник.

Тој истакнува дека органската храна никогаш не може да биде евтина, бидејќи зад неа стои многу посветеност, квалитет и здравје.

„Органскиот сок од аронија не е само пијалак, туку и лек. Тој помага во превенција и лекување на разни болести, како што се кардиоваскуларни, дијабетес, анемија, инфекции, алергии и др. Затоа, сметам дека тој вреди секој денар што се плаќа за него”, заклучува Кицевски.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП