13 јуни, 2024
ПочетнаАВТОБИЗТесла повлекува повеќе од 1,6 милиони автомобили во Кина поради софтверски проблеми

Тесла повлекува повеќе од 1,6 милиони автомобили во Кина поради софтверски проблеми

Тесла повлекува повеќе од 1,6 милиони електрични возила Model S, X, 3 и Y увезени во Кина поради проблеми со функциите на автоматското управување и контролите за заклучување на вратите, јавува Anadolu.

Кинеската државна управа за регулирање на пазарот го објави отповикувањето во петокот. Се вели дека „Тесла моторс“ во Пекинг и Шангај ќе користи технологија за далечинскa надградба за да го реши проблемот, така што во повеќето случаи сопствениците на автомобили не би морале да ги посетуваат сервисните центри на „Тесла“ за надградбата.

„Кога е вклучена функцијата за автоматско управување, возачите може да ја злоупотребат функцијата за комбинирано возење, зголемувајќи го ризикот од несреќи“, се наведува во известувањето.

Повлекувањето за да се поправи контролата за отклучување на вратите за увезените Model S и Model X EV влијае на 7.538 возила произведени помеѓу 26 октомври 2022 година и 16 ноември 2023 година и е потребно за да се спречи отворањето на бравите на вратите при судар.

Ова доаѓа по повлекувањето на повеќе од два милиони електрични возила на Tesla во Соединетите држави минатиот месец за да се подобри системот за следење на возачот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП