18 јуни, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАВлегуваме во ерата на Терминатор: Роботот Тесла брутално нападна инженер

Влегуваме во ерата на Терминатор: Роботот Тесла брутално нападна инженер

Инженер на Тесла бил нападнат од робот за време на брутален инцидент кога роботот се расипал во Гига фабриката на компанијата во Тексас.

Според извештаите, двајца сведоци во ужас гледале како нивниот колега бил нападнат од машина дизајнирана да ги фаќа и преместува свежо излеаните алуминиумски делови за автомобили.

Роботот го „закачил“ човекот, кој во тој момент го програмирал софтверот за два роботи Тесла кои биле оневозможени во близина.

Роботот ги закопал своите метални канџи во грбот и раката на работникот, оставајќи трага од крв по површината на подот.

Инцидентот, кој ја остави жртвата со „отворена рана“ на левата рака, беше откриен во извештајот за повреда од 2021 година поднесен до округот Тревис и федералните регулатори во САД, виден од DailyMail.

Иако Тесла не пријавил никакви други повреди поврзани со роботи во фабриката во Тексас во 2021 или 2022 година до регулаторите, инцидентот доаѓа во годината на зголемена загриженост за ризиците од автоматизираните роботи на работното место.

Во извештајот за повредата се наведува дека повредениот инженер не побарал одмор од работа по инцидентот, но еден адвокат изјави за DailyMail дека верува (врз основа на работниците во фабриката Тесла) дека голем број повреди што се случиле во фабриката не се пријавени.

Исто така, сугерира дека речиси еден од секои 21 работник во гига фабриката на Тесла во Тексас бил повреден на работа во 2022 година, во споредба со просечната стапка на индустријата од една повреда на секои 30 работници.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП