26 февруари, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАВештачката интелигенција на „Meta“ почнува да се шири на „WhatsApp“, „Instagram“, „Facebook“...

Вештачката интелигенција на „Meta“ почнува да се шири на „WhatsApp“, „Instagram“, „Facebook“ и „Messenger“

Компанијата „Meta“, која поседува неколку социјални мрежи и апликации за комуникација, официјално ја претстави својата технологија за вештачка интелигенција (ВИ), која почнува да ја имплементира на нив.

Се вика „Meta AI“ и не е обичен виртуелен асистент, а корисниците на апликациите „WhatsApp“, „Instagram“, „Facebook“ и „Messenger“ во САД веќе можат да го пробаат.

„Meta AI“ има голем број технички предности кои можат да го подобрат корисничкото искуство на гореспоменатите апликации, неговите можности не се само за забава, тврдат од компанијата.

Една од функциите е генерирање на текст во слика. „Meta AI“ на „Messenger“ и „Instagram“ сега има опција наречена „Reimagine“ која ќе прави слики генерирани со вештачка интелигенција и ќе им овозможи на пријателите во групниот разговор да ги усовршат со додавање нови барања. Сè што треба да направат е да ја притиснат и држат генерираната слика, да додадат барање, а потоа ќе резултира со ново издание на сликата. Оваа функција изгледа доста интересна и можеби е една од најдобрите карактеристики на „Meta AI“.

Покрај генерирањето слики, „Meta AI“ може да помогне во откривањето на снимките од „Reels“, што изгледа како корисна опција. Благодарение на него, ќе можете да побарате од вештачката интелигенција да ви прикажува видеа во разговорот со вештачка интелигенција и ќе добиете снимки од „Reels“ кои се релевантни за вашето барање.

Кога станува збор за „Facebook“, „Meta AI“ ќе ви помогне да креирате роденденски честитки, да ги уредувате објавите на вашата почетна страница, да го напишете воведот за вашиот профил за запознавање на „Facebook“ и многу повеќе. Компанијата тестира и функција која ќе овозможи создавање и споделување на слики генерирани со вештачка интелигенција на оваа социјална мрежа.

Свој дел од колачот ќе имаат и креаторите на содржини, бидејќи „Meta AI“ ќе им овозможи да одговорат на пораките од виртуелната заедница на подобар и полесен начин. Еден од нив ќе биде тоа што вештачката интелигенција наместо нив пишува релевантни одговори во директни пораки.

Коментирањето во групи, исто така, ќе биде покриено со вештачката интелигенција која ќе може да дава предлози за коментари на теми во групи, но исто така да дава резултати од пребарувањето и да создава подобри описи на производи во продавниците. Сепак, корисниците надвор од САД ќе мора да почекаат уште некое време, што не е ни пробно објавено, за да го испробаат овој тип на вештачка интелигенција.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП