23 февруари, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈА„Следните 14 дена би можеле да бидат многу интересни“: Земјата наскоро ќе...

„Следните 14 дена би можеле да бидат многу интересни“: Земјата наскоро ќе биде погодена од силни соларни бури

Една од најголемите и најгусто населените области на сончеви дамки видени во повеќе од една деценија се појави на делот од сонцето што наскоро ќе се соочи со Земјата, предупредува Spaceweather.com. Оваа област на дамки може да направи многу возбудливи неколку недели на Земјата бидејќи нашата планета ќе биде на удар од нив.

Првата група, наречена AR3490, го премина североисточниот хоризонт на Сонцето на 18 ноември и се ротира поблиску до Земјата, за набргу да ја следи друга група наречена AR349.

Научниците веќе знаеле порано, додека дамките се уште биле зад сончевиот хоризонт, дека доаѓаат затоа што забележале „хелиосеизмички потреси“ во таа област, т.е. бранови на површината на Сонцето. Регионот на Сончевата дамка е „толку голем што влијае на начинот на кој целото Сонце вибрира“, објави Spaceweather.com.

Острови подолги од 15 дијаметри на Земјата

Од нивното појавување, групите сончеви дамки се разделија, раѓајќи нови сончеви дамки, вклучувајќи ги AR3492, AR3495, AR3496 и AR3497, создавајќи цел „архипелаг“, објави сајтот EarthSky.

Областа се протега на околу 200.000 километри, што е повеќе од 15 пати поголем од дијаметарот на Земјата.

Во изминатите четири дена веќе исфрли најмалку 16 сончеви ракети од класата М и Ц класа, втора и трета најсилна класа на соларни ракети. Експертите предупредуваат дека во следните неколку недели може да има уште многу ерупции од овие класи, но и некои од најсилната класа Х.

Можни прекини на радио конекциите

Експертите велат дека развојот на дамки може да резултира со коронални масовни исфрлања (CMEs) или ветрови на наелектризирани соларни честички, кои би можеле да ја погодат Земјата и да предизвикаат силни геомагнетни бури.

Тие би можеле да предизвикаат прекини во радио комуникациите и спектакуларна поларна светлина. Сепак, силата на овој ефект во голема мера ќе зависи од тоа дали насоката на магнетното поле на сончевите ветрови се совпаѓа со онаа на Земјата или е спротивна. Ако е спротивно, ефектот ќе биде поголем.

Што се соларни ветрови?

Сончевиот ветер е плазма со мала густина што ја емитува Сонцето и се состои главно од електрично наелектризирани честички, главно протони и електрони, со некои алфа честички и јони на кислород.

Брзините на овие честички кога ќе стигнат до магнетосферата на Земјата се помеѓу 250 и 900 километри во секунда, при што густината и брзината на ветерот се зголемуваат при зголемена сончева активност. Сончевиот ветер ги формира Ван Аленовите појаси, области околу Земјата во кои, поради дејството на магнетното поле на Земјата, електрично наелектризираните честички се движат со голема брзина, формирајќи моќен извор на електромагнетно зрачење. Линиите на Земјиното магнетно поле кои се протегаат помеѓу половите ги насочуваат наелектризираните честички на сончевиот ветер кон половите, каде што се судираат со честичките на гасот во атмосферата, што резултира со поларници кои најдобро се гледаат во поларните региони.

Сончевиот ветер, меѓу другото, создава геомагнетни бури кои можат да ја нарушат работата на радио станиците и сателитите, како и електричните мрежи на Земјата.

Астрономите, исто така, забележаа неколку големи лакови од плазма на Сонцето во последните денови, т.н. истакнати, кои се издигнуваат над некои сончеви дамки во групата. Најголемиот меѓу нив се издига на повеќе од 64.000 km над површината. Во одреден момент, тие би можеле да се откинат и да летаат во вселената.

Покрај сето горенаведено, на јужната хемисфера на Сонцето се појавија уште три групи на Сончеви дамки.

Знак дека се приближува сончевиот максимум

Појавата на овие големи јата сончеви дамки е најновиот знак дека Сонцето брзо се приближува до соларниот максимум, врвот на неговиот 11-годишен циклус, кој се предвидува да се случи следната година (претходните циклуси – слика подолу).

За време на соларниот максимум, магнетните полиња на Сонцето стануваат поинтензивно заплеткани, што овозможува Сончевите дамки полесно да се формираат и растат.

Метеорологот и фотограф на аурора Крис Виклунд напиша на Твитер, или X, дека најновите темни дамки ја сочинуваат веројатно најголемата површина на сончеви дамки што тој ги видел досега во овој сончев циклус.

„Следните 14 дена би можеле да бидат многу интересни“, додаде тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП