петок, 8 декември 2023
ПочетнаЗДРАВЈЕЕве зошто никогаш не треба да пиете кафе и чај од пластични...

Еве зошто никогаш не треба да пиете кафе и чај од пластични чаши

Кога сме надвор од домот, немаме крај себе секогаш керамичка чаша од која можеме да пиеме кафе или чај, што е најздрава опција, за разлика од пластичната амбалажа.

Дури и кога луѓето планираат пикник или прошетка, тие честопати мораат да користат пластична амбалажа. Во канцеларија, исто така, можете да видите луѓе кои пиеле кафе и чај од пластични чаши. Обично, избегнуваме да се соочиме со штетните последици по нас од употребата на таквата амбалажа, која може да го загрози здравјето на бубрезите и црниот дроб.

Пластичните чаши се направени од бисфенол А(BPA) и полипропилен. BPA исто така се користи за правење шишиња и пакување на храна.

Пластичните садови направени од BPA ослободуваат одредени хемикалии кога во нив се става топла течност. Овие хемикалии може да доведат до дебелина и други здравствени проблеми.

BPA директно влијае на хормоните во телото, што го загрозува репродуктивното здравје и здравјето на мозокот. Исто така, влијае на алфа клетките кои се одговорни за производство на инсулин. Како резултат на тоа, исто така, влијае на нивото на гликоза во телото.

Ако бремените жени се изложени на голема количина на BPA, ова може да влијае врз развојот на бебето во стомакот. Тој влијае на нероденото бебе во најлоша можна смисла.

Од друга страна, пиењето чај од пластична чаша влијае на имунитетот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП