недела, 10 декември 2023
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАYouTube најави строги мерки против креаторите кои кријат употреба на вештачка интелигенција

YouTube најави строги мерки против креаторите кои кријат употреба на вештачка интелигенција

YouTube воведува построги мерки против креаторите кои користат генеративна вештачка интелигенција за да прават „променети или синтетички“ видеа, предупредувајќи дека би можеле да се соочат со суспензија доколку не ја пријават употребата на овие технологии. Како дел од овие мерки, YouTube може да наметне казни или дури и да ја отстрани содржината генерирана од вештачка интелигенција која не е пријавена.

Овој потег доаѓа во светло на неодамнешните мерки воведени од матичната компанија на YouTube, Google, која бара јасно означување на политичките реклами кои користат вештачка интелигенција. Новите политики на YouTube се насочени кон зголемување на транспарентноста и заштита на интегритетот на содржината на платформата.

Џенифер Фланери О’Конор и Емили Моксли, потпретседатели за управување со производи, ја истакнаа важноста од балансирање на можностите што ги дава вештачката интелигенција со одговорноста кон заедницата на YouTube. Ова вклучува заштита на гледачите од потенцијално погрешни или штетни содржини.

YouTube планира да воведе нови опции за креаторите, овозможувајќи им јасно да наведат дали нивната видео содржина вклучува елементи генерирани од вештачка интелигенција. Ова е особено важно за видеа кои се занимаваат со чувствителни теми како што се избори, јавно здравје или актуелни конфликти.

Покрај тоа, YouTube продолжува да ги развива своите алатки за вештачка интелигенција за откривање на содржина што ги прекршува правилата на платформата, со цел побрзо да одговори на новите форми на злоупотреба. Тие, исто така, планираат да го ажурираат процесот на приговори за приватност, овозможувајќи барања за отстранување на видео содржини што симулираат препознатливи луѓе.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП