14 јули, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈААмерикански писатели ја тужат вештачката интелигенција за кршење на авторските права

Американски писатели ја тужат вештачката интелигенција за кршење на авторските права

Организација која ги застапува американските писатели го тужеше OpenAI за нелегално обучување на својот популарен чет-бот базиран на вештачка интелигенција ChatGPT за нивната работа.

Група угледни писатели, меѓу кои Џон Гришам, Џонатан Френцен, Џорџ Сондерс, Џоди Пикулт, Џорџ Р.Р. Мартина и Елин Хилдербранд се приклучија на правната битка против OpenAI, тврдејќи дека ги прекршила нивните авторски права користејќи ги нивните книги за да го обучуваат својот популарен чет-бот ChatGPT.

„Успехот и профитабилноста на OpenAI се засноваат на огромно кршење на авторските права без ниту збор за дозвола или трошка компензација на сопствениците на авторските права“, се вели во жалбата.

Во тужбата, која беше поднесена во Окружниот суд на Соединетите Американски Држави за јужниот округ во Њујорк, се вели дека иако OpenAI јавно не открива кои работи ги користи за да ги обучи своите модели, компанијата призна дека користела материјали заштитени со авторски права.

Во жалбата, исто така, се наведува дека ChatGPT на OpenAI е способен да произведува резимеа на книги кои вклучуваат детали кои не се достапни во рецензии или на друго место на интернет, што сугерира дека основната програма ги вчитувала книгите во целост.

Портпаролот на OpenAI рече дека компанијата ги почитува правата на авторите и е „во продуктивни разговори со многу креатори ширум светот, вклучително и Здружението на автори“.

Извршниот директор на Здружението на автори Мери Разенбергер рече дека авторите „мора да бидат способни да контролираат дали и како нивните дела се користат од генеративната вештачка интелигенција“ за „да ја зачуваат нашата литература“.

Покрај OpenAI поддржан од Microsoft, слични тужби се во тек и против Meta Platforms и Stability поради податоците што се користат за обука на нивните системи со вештачка интелигенција.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП