18 јуни, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈА„Apple“ и „Samsung“ се подготвуваат да инвестираат во „Arm“

„Apple“ и „Samsung“ се подготвуваат да инвестираат во „Arm“

Британскиот дизајнер на чипови „Arm“ игра клучна улога во технолошката индустрија. Тие се специјализирани за лиценцирање дизајни на чипови на компании, дозволувајќи им на технолошките гиганти да произведуваат и прилагодат полупроводници во нивните фабрики.

Некои од најголемите клиенти на „Arm“ се токму оние кои планираат најголеми инвестиции: „Apple“, „Samsung“, „Nvidia“ и „Intel“, кои сите ја користат архитектурата на „Arm“ во нивните чипови.

Според „Nikkei Asia“, „Arm“ планира да продаде неколку проценти од секоја од овие компании за да помогне во стабилизирање на нивните цени. „Arm“ ги објави своите планови за иницијална јавна понуда (IPO) минатата година, откако договорот на „Nvidia“ од 40 милијарди долари за купување на компанијата пропадна поради „значајни регулаторни проблеми“. Во интервју за „Decoder“ во минатиот септември, извршниот директор на „Arm“, Рене Хас, рече дека донел одлука да поднесе барање за ИПО бидејќи компанијата „почна да се свртува кон други пазари“, како што се лиценцирање дизајни на чипови за производи за компјутерски облак.

„Го диверзифициравме нашиот бизнис не само со развивање на различни производи, туку и со решавање преку различни делови од стратегијата за бизнис модел.  Знаевме дека нашиот бизнис ќе биде добар. Сите финансиски резултати што ги гледате сега, кои се одлични и тимот заврши фантастична работа, навистина произлегуваат од работата што беше направена пред неколку години“, рече Хас.

Претходно оваа година, „Intel“ објави дека ќе соработува со „Arm“ за производство на чипови на процесот „Intel 18A“. Во меѓувреме, „Qualcomm“, „NXP Semiconductors“ и другите производители на чипови се обидуваат да го предизвикаат „Arm“ со развивање на сопствена компанија за развој на ривалска архитектура „RISC-V“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП