14 јули, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАКој систем е полесен за користење - Android или iOS? Еве што...

Кој систем е полесен за користење – Android или iOS? Еве што покажува истражувањето

Додека повеќето можеби мислат дека iOS е многу полесен за користење од Android, најновото истражување покажува дека тоа всушност не е така.

Извештајот на GreenSmartphones покажа дека корисниците на Android се соочуваат со помалку проблеми додека ги користат своите уреди во споредба со корисниците на iOS.

Извештајот ги анализирал податоците од пребарувањето, следејќи колку пати корисниците на двата системи побарале помош за основните операции како што се снимање екран, споделување локација итн.

Така, резултатите откриваат дека корисниците на iPhone во САД барале помош за овие основни функции приближно 358.000 пати месечно, што е дури 58% почесто од корисниците на Android (226.000).

Најголемата разлика е забележана во пребарувањето „како да се избришат сите содржини и поставки“, при што корисниците на iOS го пребаруваат ова шест пати почесто од корисниците на Android.

Истражувањето спореди 12 вообичаени операции, а Android го надмина iOS во 10 од овие 12, во смисла на помалку корисници кои бараат инструкции. Андроид беше само зад iOS во снимањето на екранот и скенирањето на QR кодот.

Додека долготрајната дебата за разликите помеѓу Android и iOS продолжува, со аргументи за флексибилноста и приспособувањето на Android наспроти брзината и долгорочната безбедност на iOS, оваа студија сугерира дека на просечниот корисник можеби ќе му биде полесно да го користи Android.

Истражувањето се заснова на анализа на обемот на пребарување на Google во Соединетите држави во текот на претходните 12 месеци и го користеше истиот формат на клучни зборови за двата оперативни системи за да се одржи конзистентноста.

Што мислите за ова истражување и доколку сте имале можност да ги користите двата системи, кој ви бил полесен за користење?

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП