понеделник, 29 мај 2023
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАВештачката интелигенција во служба на здравјето: Пронајде лек против смртоносна супербактерија

Вештачката интелигенција во служба на здравјето: Пронајде лек против смртоносна супербактерија

Научниците користеле вештачка интелигенција (AI) за да откријат нов антибиотик кој може да убие смртоносен вид на супербактерија.

Вештачката интелигенција помогна да се отстранат илјадниците потенцијални хемикалии кои би можеле да се тестираат во лабораторија.

Резултатот беше моќен, експериментален антибиотик наречен абацин, на кој ќе му треба повеќе тестирање пред да може да се користи.

Истражувачите од Канада и САД велат дека вештачката интелигенција има моќ масовно да го забрза откривањето на нови лекови.

Тоа е најнов пример за тоа како алатките за вештачка интелигенција можат да бидат револуционерна сила во науката и медицината.

Запирање на супербактериите

Антибиотиците убиваат бактерии. Сепак, има недостиг на нови лекови со децении и бактериите стануваат сè потешки за лекување бидејќи развиваат отпорност на оние што ги имаме.

Се проценува дека повеќе од милион луѓе годишно умираат од инфекции кои се отпорни на третман со антибиотици.

Истражувачите се фокусирале на еден од најпроблематичните видови бактерии, Acinetobacter baumannii, која може да инфицира рани и да предизвика пневмонија.

Можеби не сте слушнале за неа, но таа е една од трите супербактерии идентификувани од Светската здравствена организација како „критична“ закана.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП