18 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕЗНАЕТЕ ДЕКА АДИТИВИТЕ НЕ СЕ ЗДРАВИ, НО ОВИЕ 2 СЕ ОСОБЕНО ОПАСНИ!...

ЗНАЕТЕ ДЕКА АДИТИВИТЕ НЕ СЕ ЗДРАВИ, НО ОВИЕ 2 СЕ ОСОБЕНО ОПАСНИ! Еве што треба да избегнувате!

Прехрамбените адитиви се супстанции кои се додаваат на индустриски произведената храна за да и дадат подобар вкус, мирис, боја или некоја друга карактеристика. Сепак, повеќето од овие адитиви не се добри за нашето здравје, па производите што ги содржат сепак треба да се избегнуваат.

При додавање на адитиви во индустриски произведената храна, особините на храната значително се менуваат. Во зависност од функцијата што ја вршат, адитивите во храната можат да се најдат во 22 групи. При купувањето на храна посебно внимание треба да се посвети на адитиви како што се глутамат и аспартам. Тие се особено опасни по здравјето на децата, па на родителите им се советува да не купуваат индустриски произведена храна за деца до 2 години – истакнува нутриционистот.

Функции на адитиви и класа по која можеме да ги најдеме во храната:

Бои
Конзерванси
Антиоксиданси
Киселини
Регулатори на киселост
Згуснувачи
Стабилизатори
Емулгатори
Емулгирачки соли
Средства за желатинирање
Навлажнувачи
Средства за стврднување
Средства за подигање на тестото
Средства против згрутчување
Средства за зголемување
Подобрувачи на вкус
Средства против пена
Средства за глазирање
Средства за подигање брашно
Пропеланти
Засладувачи
Модифицирани скробови

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП