14 јуни, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАЗошто „Amazon“ ја забрани продажбата на овој популарен гаџет (ВИДЕО)

Зошто „Amazon“ ја забрани продажбата на овој популарен гаџет (ВИДЕО)

„Amazon“ ја забрани продажбата на уредот „Flipper Zero“ на својата платформа поради фактот што тој наводно се користи за кражба на информации од банкарски картички.

„Flipper Zero“ изгледа како играчка за деца. Но, уредот може да се користи за извршување на задачи.

Може да се користи за отворање на врати од гаража, промена на знаци за цени на бензинска пумпа, отклучување на вратите на автомобилот, пресретнување на сигнали со „Bluetooth“, па дури и за пристап до нечиј компјутер.

Уредот стана вирален на „TikTok“ минатата година, при што корисниците покажаа како слаткиот мал гаџет може брзо да ги претвори во хакери. Можно е да се користи уредот за читање броеви на кредитни картички преку паричници и панталони, пишува „Gizmodo“.

Како што уредот растеше во популарност, „Amazon“ одлучи дека не сака ништо да има со него.

Уредот повеќе не може да се најде на нивната веб-страница, а додека сè уште беше достапен имаше известување кое гласеше: „Овој производ е идентификуван како уред за скенирање картички. Правилата на „Amazon“ забрануваат продажба или наведување на уреди за симнување средства од картички. Поради тоа овој производ не е дозволено да се продава на Amazon.com“.

Иако „Flipper Zero“ повеќе не е достапен на „Amazon“, сепак може да се купи директно од веб-страницата на компанијата за 169 долари.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП