1 март, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАИталија го забрани „ChatGPT“! Властите тврдат дека OpenAI не е во согласност...

Италија го забрани „ChatGPT“! Властите тврдат дека OpenAI не е во согласност со европските закони за безбедност на податоците

Италијанскиот регулатор за заштита на податоците нареди целосна забрана на ChatGPT во петокот поради наводно кршење на приватноста на корисниците.

Националната управа за заштита на податоците соопшти дека веднаш ќе го блокира и испита OpenAI, американската компанија која стои зад популарната алатка за вештачка интелигенција и нивната обработка на податоците на италијанските корисници. Наредбата е привремена додека компанијата не се придвижи кон усогласување со значајниот закон на ЕУ за приватност, Општата регулатива за заштита на податоците (GDPR). Да потсетиме дека минатата недела OpenAI го исклучи ChatGPT на неколку часа со цел да го реши проблемот со неовластено споделување на кориснички податоци.

На двете страни на Атлантикот растат повиците да се суспендираат новите изданија на ChatGPT и да се истражи неговиот развивач OpenAI за низа ризици за приватност, сајбер безбедност и дезинформации.

Илон Маск и десетици други експерти оваа недела повикаа на пауза во развојот на овие технологии, а групата за застапување на потрошувачите BEUC, исто така, на 30 март ги повика властите на ЕУ и националните власти, вклучително и надзорното тело за заштита на податоците, да го истражат ChatGPT.

Властите рекоа дека компанијата нема правна основа да го оправда „масовното собирање и складирање на лични податоци… за да ги „обучи алгоритмите“. Компанијата исто така неточно обработувала податоци, се додава.

ChatGPT, исто така, претрпе кршење на законите и ги изложи информациите за разговор и плаќање на своите корисници минатата недела, соопштија италијанските власти.

Се додава дека OpenAI не ја потврдува возраста на корисниците и ги изложува „малолетниците на апсолутно несоодветни одговори во споредба со нивното ниво на развој и самосвест“.

OpenAI нема канцеларија во ЕУ, но нејзиниот претставник во Европската економска област има 20 дена да објави како планира да го усогласи ChatGPT со правилата за приватност на ЕУ или ќе се соочи со парична казна од 4 отсто од својот глобален приход.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП