недела, 26 март 2023
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈА„TikTok“ собира податоци дури и кога не ја користите апликацијата

„TikTok“ собира податоци дури и кога не ја користите апликацијата

Нов извештај доаѓа од компанијата за сајбер безбедност „Feroot“, која тврди дека платформата ги собира вашите податоци, дури и ако никогаш не сте користеле „TikTok“.

Во извештајот се наведува и дека податоците се собираат и испраќаат, дури и откако апликацијата е избришана.

„Социјалната мрежа „TikTok“ може да биде присутна на веб-локациите во форма на тракери за пиксели. Во многу случаи, тракерите за пиксели ја вршат својата работа, иако тоа нема директна врска со функцијата и сопственикот на страницата на која се наоѓаат“, се наведува во извештајот.

„Веб-страниците од различни области, од авиокомпании, онлајн продавници, технолошки компании, па дури и владини сектори се полни со тракери или „пиксели“ на „TikTok“, кои се дел од кодот што вашиот интернет прелистувач го извлекува од нив. Овие се поврзуваат со податоци од платформите за собирање што вклучуваат корисничко име и лозинка, информации за кредитна картичка и сметка, како и информации за здравјето на корисниците“, велат од „Feroot“.

Тие, исто така, тврдат дека сајтовите кои бараат најавување и автентикација го прават тоа за да додадат уште еден слој на безбедност, но дека пикселите на „TikTok“ можат да го соберат тоа заедно со други податоци. Тие потоа се препраќаат на локации низ целиот свет пред корисникот воопшто да прифати колачиња или да даде согласност.

Се разбира, „TikTok“ не е единствената компанија која користи пиксели тракери, а тоа го прават „Google“, „Meta“ и „Microsoft“, меѓу другите.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП