24 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕОВА Е ПРВИОТ ЗНАК ДЕКА МОЗОКОТ СТАРЕЕ: Нема врска со концентрацијата, еве...

ОВА Е ПРВИОТ ЗНАК ДЕКА МОЗОКОТ СТАРЕЕ: Нема врска со концентрацијата, еве како да препознаете!

Многу луѓе мислат дека првиот симптом на стареење на мозокот е падот на концентрацијата, но тоа е далеку од вистината.

Мозокот, како сложен орган сместен во черепот кој ги контролира сите активности, отсекогаш бил интересен за научниците. Истражувале за тоа од различни агли: што се случува во мозокот на неверните луѓе, што се случува во мозокот на личност која умира итн… Сепак, многумина ги интересира во кој момент од животот старее мозокот и дали има знаци дека може да укаже на тоа.

Повеќето луѓе сметаат дека првиот симптом е пад на концентрацијата, што е далеку од вистината. Првиот знак за стареење на мозокот е зголемување на ентропијата. Иако ентропијата е поврзана со физиката и го претставува степенот на неред до кој се стреми сè на Земјата, во овој случај ентропијата се толкува како момент кога си дозволувате она што никогаш порано не би го дозволиле.

Ова се само неколку примери: Морате да станете во 6 часот наутро и додека цел живот „скокавте“ на првото ѕвонење на алармот, сега си дозволувате да дремете и да го одложите станувањето од кревет или ако цел живот јадете на трпезариска маса, сега си се препуштате и се почесто јадете во дневната соба пред телевизор.

И ова е само почеток на деструктивниот хаос. Мозокот многу брзо се навикнува на тоа, прво реагира кората на фронталниот лобус, која е одговорна за евалуација на информациите и донесување одлуки. Тоа што фронталниот лобус не функционира како порано, се случува следново: човек ја запушта куќата, престанува да ги фрла работите што треба да се фрлат и внесува непотребни работи во куќата.

Наскоро куќата станува магацин на работи наречени „што ако ми затребаат некогаш“, а работите собираат прашина во собите, поткровјето, терасата, а потоа и низ целиот простор за живеење со години. Ако се препознаете во оваа ситуација, време е да се разбудите. Не дозволувајте да се опуштите, постојано да ви е удобно, да живеете по фиксен режим бидејќи тоа е сигурен начин за стареење на мозокот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП