недела, 26 март 2023
ПочетнаАВТОБИЗДали знаете кој автомобил беше најпродаван?

Дали знаете кој автомобил беше најпродаван?

„Toyota Corolla“ е најпопуларниот автомобил во светот веќе 20 години, па не е изненадување што се наоѓа на првото место на годишната листа. Втората и четвртата позиција може да бидат интересни.

Првото место на „Toyota Corolla“, глобален модел добро етаблиран на азискиот, американскиот и европскиот пазар, не е изненадувачки за нас. Јапонскиот производител продаде 1,12 милиони примероци од својот модел на клиентите.

Сепак, втората позиција на „Toyota RAV4“ може да биде шокантна. Овој компактен „SUV“ стана вториот најпопуларен автомобил во светот, а исто така стана и најпопуларниот „SUV“. И тоа во прилог на голем пад на продажбата (-13,7%). На клиентите им беа испорачани 871.000 единици од „RAV4“. Овде треба да се напомене дека списокот подготвен од „focus2move.com“ се базира на бројот на регистрирани возила.

Третото место на листата на најпродавани автомобили во светот го зазема серијата „Ford F“.

За жал, не знаеме точно дали изјавата на „focus2move.com“ се однесува на популарниот модел „F150“ или на целата гама од серијата „F“. Важно е да се знае дека семејството „Ford F“ вклучува поголеми возила, поточно „F250“ и „F350“, како и полу-камиони, како камионите од серијата „F450“ и „600“. Инаку, „Ford“ продаде дури 786.000 од овие автомобили.

Четвртото место му припаѓа на… „Tesla Model Y“. Речиси 759.000 од овие електрични автомобили отидоа кај клиенти ширум светот.

„Toyota Camry“ е уште еден модел на јапонската марка во топ 10, кој не го гледаме толку често на нашите патишта. Седанот, првенствено дизајниран за американскиот пазар, е продаден во речиси 677.000 примероци.

По „Toyota Camry“ следуваше уште едно „SUV“ изненадување, „Honda CR-V“ со повеќе од 564.000 продадени примероци и уште еден голем пикап, „Chevrolet Silverado“, со над 591.000 продадени примероци.

Во случајот на „Silverado“, имаме само три варијанти на тежина – 1.500, 2.500 и 3.500.

На последните три места во првите десет се „Hyundai Tucson“ (565.000), „Toyota Hilux“ (564.000) и пикапот „Ram“ (545.000).

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП