20 април, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАПознати се новите планови за Твитер: Дали е ова чекор кон супер...

Познати се новите планови за Твитер: Дали е ова чекор кон супер апликацијата на Маск?

Минатата година Илон Маск зборуваше за т.н супер апликација, односно уникатна апликација која би можела да замени бројни тековни услуги што ги користиме на паметните телефони, т.е. на интернет. Освен што е социјална мрежа или комуникациска платформа, апликацијата би можела да се користи и за плаќање, заштеда, трансфер на пари и слично.

Ако навистина сака да направи ваква апликација, Маск е на добар пат бидејќи со преземањето на Твитер веќе обезбеди социјална мрежа и платформа за комуникација, а сега е време за делот за плаќање. За ова нема информации од Твитер, но медиумите минатата година објавија дека Маск на состанок презентирал детален план поврзан со влезот на таа компанија, односно апликацијата на финансискиот пазар.

Иако моментално е најпознат како првиот човек на Тесла и основач на SpaceX, треба да се запомни дека се збогатил токму од финансии – на крајот на минатиот век ја основал една од првите онлајн банки, X.com. , која подоцна стана дел од PayPal. Со оглед на тоа дека финансискиот пазар е крајно регулиран, јасно е дека претворањето на Твитер во платежна платформа нема да биде брз и лесен процес, но се чини дека подготовките се веќе започнати.

Доколку оваа информација е вистинита, Twitter ќе се претвори од конкурент на Facebook и други социјални мрежи во конкурент на компании како Apple и Google (кои ги обезбедуваат услугите на Apple Pay и Google Pay), но ќе се натпреварува и со PayPal.

На гореспоменатиот состанок со вработените и огласувачите на Твитер минатата година, Маск рече дека сака да лансира опција која ќе им овозможи на корисниците да префрлаат пари меѓу корисниците на мрежата, како и да вршат плаќања. Последните информации за влезот на Твитер на финансискиот пазар велат дека компанијата аплицира за потребните лиценци за да стане платежна платформа во САД, додека развива сопствена инфраструктура за претстојната услуга.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП